nieuws

Proef online handelsplatform voor restmaterialen

Publicatie

13 mrt 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

artificial intelligence, blockchain, handelsplatform, restmateriaal

Verschillende organisaties hebben de handen ineen geslagen om een proef te doen waarin de mogelijkheden worden verkend om restmaterialen onderling uit te wisselen. Met behulp van blockchain en artificial intelligence worden vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld. Het idee is om zo een online handelsplatform te creëren. 

Tot nu toe proberen bedrijven vaak op individueel niveau hun reststromencirkel te sluiten. Deze stroom is echter vaak te klein of niet constant genoeg om er een goede businesscase van te maken. Met de proef zullen onder andere ProRail, Schiphol, DSM, Rijkswaterstaat Heembouw en Sodexo hulp krijgen van de startup Excess Material Exchange (EME), die de organisaties gaat helpen bij het in kaart brengen van de reststromen. Het bedrijf gebruikt hiervoor blockchain en artificial intelligence.

Betrouwbaarheid

Een blockchain is een grote database die open is voor alle partijen. Iedereen kan informatie toevoegen, maar niet meer weghalen. Zo blijft de geschiedenis van de database altijd zichtbaar, waardoor manipulatie en vervalsing in dit systeem niet mogelijk is. Op die manier is de betrouwbaarheid van het online handelsplatform gegarandeerd.

Om de data snel te kunnen lezen en te interpreteren, gebruikt EME artificial intelligence (AI). AI zorgt ervoor dat er snel en op grote schaal matches gemaakt kunnen worden tussen vragers en aanbieders van materialen. De intelligentie zit hem erin dat het AI-programma ook partijen bij elkaar brengt, waardoor combinaties ontstaan waar niet eerder aan is gedacht.

Bron: Prorail