nieuws

Proeffabriek van Flowid en Chemelot InSciTe geopend

Publicatie

25 mei 2016

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Flowid presenteert ’s werelds eerste proeffabriek op basis van haar SpinPro technologie. De SpinPro-reactor is een geheel nieuw type chemische reactor, die niet alleen veel kleiner is dan traditionele reactoren, maar ook veel veiliger, efficiënter en milieuvriendelijker. In de reactor verlopen de chemische reacties in een continuproces, bij hoge druk en snelheid, met heel weinig oplosmiddel. Doordat er altijd maar een kleine hoeveelheid van de chemische stoffen in de reactor is, is de SpinPro-reactor inherent veilig. En doordat de temperatuur, de druk en de stroom nauwkeurig op de juiste waarde worden gehouden, is er veel minder ongewenst nevenproduct.

Biobased bouwstenen

Chemelot Institute for Science and Technology (InSciTe), een publiek-privaat samenwerkingsverband nieuwe stijl, opende een proeffabriek voor het opschalen van chemische processen die de ontwikkeling en productie van nieuwe biobased bouwstenen naar een hoger niveau moet brengen.

De proeffabriek is een belangrijk element in de verdere vergroting van het open innovatie-ecosysteem middels het 11.3 miljoen euro OPZuid project ‘SCeLiO-4B’, met InSciTe als projectcoördinator. Hier werkt InSciTe samen met Biorizon, Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom, Flowid, Avantium en andere partijen om biobased innovatie te versnellen.

 Het project wordt financieel ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de overheid en de provincies Noord-Brabant en Limburg. De proeffabriek op Brightlands Chemelot Campus zal ook een belangrijke rol spelen in het onlangs toegekende project ‘BIO-HArT’ van 6.1 miljoen euro, met TNO als projectcoördinator. Dit project biedt grote kansen om InSciTe’s Lignine RICHES project te verbinden met de Biorizon gemeenschap en om samen te werken met partners in Nederland en Vlaanderen.

Petrochem 2, 2022

13 april 2022

Nóg meer waterstof in Noord-Nederland

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.