HomeArchiefProeffabriek Vertoro maakt olie uit lignine
lignine

Proeffabriek Vertoro maakt olie uit lignine

Vertoro heeft haar proeffabriek in Geleen in gebruik genomen. Hiermee kan de startup de afvalstof lignine verwerken tot groene olie die kan dienen als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstoffen.

Lignine wordt vaak gezien als een moeilijk product waar weinig mee kan worden gedaan. Het geeft bomen hun stevigheid en komt vrij als restproduct bij de productie van papier of bio-ethanol. Lignine wordt nu meestal verbrand. Vertoro zet het echter om in lignine olie waardoor het een grondstof wordt voor bioplastics, chemicaliën en brandstoffen.

Vervanger fossiele olie

Vertoro deed de afgelopen drie jaar succesvolle proeven met verschillende soorten lignine-rijk materiaal en is nu toe aan de volgende stap. Ze wil bewijzen dat lignine een goede vervanger kan zijn van fossiele olie. In de nieuwe installatie kan het bedrijf sneller en grotere bruikbare batches maken. Tot wel 150 liter per dag.

Demoplant

Voor de volgende schaal, een demoplant, gaat Vertoro samenwerken met Sekab in Zweden. ‘In de toekomst wordt er dan wellicht een commerciële plant gebouwd in Geleen, zegt Dannie van Osch, chief business officer bij Vertoro. ‘Daarnaast willen we onze recepten in licentie uitgeven zodat wereldwijd lignine verwerkt kan worden tot duurzame olie.’

De proeffabriek van Vertoro staat in de Multi Purpose Pilot Plant op de Brightlands Chemelot Campus. Hier kunnen ondernemers samen met onderzoekers chemische processen en innovatieve materialen testen en in beperkte hoeveelheden produceren.

Bekijk in de video die wij vorig jaar over Vertoro maakten hoe het bedrijf lignine omzet in olie.

Delen:
Author