HomeArchiefProject maakt reiniging van tankwagens veiliger en efficiënter

Project maakt reiniging van tankwagens veiliger en efficiënter

Met het e-ECD-project, een initiatief voor informatie-uitwisseling over de reiniging van tankwagens, heeft Essenscia de Europese Responsible Care Award gewonnen. Het winnende project zorgt voor meer veiligheid en efficiëntie in de logistieke keten.

De chemische industrie gebruikt tankwagens voor het transport van producten. Bij elke stap in het logistieke proces moet een speciaal document worden opgemaakt – een ECD of EFTCO Cleaning Document. Daarin staat nauwkeurige informatie over de inhoud, de schoonmaak en het transport van de betrokken tankwagen. Jaarlijks gaat het om bijna drie miljoen papieren documenten.

In 2015 nam essenscia het initiatief dit proces te digitaliseren. Daarvoor was een nauwe samenwerking nodig tussen chemiebedrijven, transportondernemingen en dienstverleners uit de tank cleaning sector. Er kwam ook een beveiligd digitaal platform. ECLIC, de European Chemical Logistics Information Council, beheert dit systeem als een onafhankelijke partner.

Meer transparantie

Na een succesvolle testfase met twintig bedrijven is het systeem nu volledig operationeel en klaar voor gebruik in heel Europa. Dankzij real time aanpassingen is de digitale informatie altijd actueel en accuraat. Dat zorgt voor meer transparantie en meer veiligheid, maar ook voor meer efficiëntie.
Ongeveer 150 partijen in België, Nederland en Duitsland hebben zich inmiddels geregistreerd. Op termijn moet het digitale e-ECD-document de standaard worden in heel Europa. Daarbij mikt Essenscia op zo’n zeshonderd deelnemende bedrijven.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

[email protected]