HomeArchiefProRail test sensoren voor conditie van het spoor

ProRail test sensoren voor conditie van het spoor

ProRail gaat mogelijke verzakkingen in het spoor meten met sensoren. Bij Culemborg zijn op een spoordijk van zeventig meter 48 sensoren geplaatst die precies registreren of het spoor beweegt. Als er verzakkingen zijn moeten de treinen daar langzamer rijden. Reden om daar de sensoren, die met een gevoeligheid van één tiende millimeter de conditie van het spoort meten, als eerste te testen.

Paul Kootwijk van ProRail Innovatie: ‘Deze informatie wordt naar ons DataLab gestuurd.  Daar komen ook andere gegevens uit het gebied binnen, zoals grondwaterstand, de hoeveelheid zon en regen, en gegevens over passerende treinen. Uit analyse van deze gegevens hopen we de oorzaak van de verzakkingen te vinden. Ook willen we met behulp van de uitkomsten van de analyses graag voorspellen wanneer onderhoud nodig is en hoe snel het spoor verzakt, zodat we op tijd maatregelen kunnen nemen.’ Bij de combinatie en analyse van de data zet ProRail kunstmatige intelligentie in, zodat computers kunnen zoeken naar verbanden die mensen niet kunnen vinden.

ProRail zet meer technieken in om de conditie van het spoor te meten. Zo is aan de TU Twente recentelijk een promovenda afgestudeerd op een model dat helpt voor predictief onderhoud aan het spoor.

Delen:
Author