HomeInvesteringenProvincie Friesland geeft 1,2 miljoen subsidie voor Blue Energy project Afsluitdijk
Afsluitdijk

Provincie Friesland geeft 1,2 miljoen subsidie voor Blue Energy project Afsluitdijk

De Provincie Friesland stelt ruim 1,2 miljoen euro beschikbaar voor het opschalen van het innovatieve Blue Energy project op de Afsluitdijk. Met het geld wordt de bestaande pilot op de Afsluitdijk opgewaardeerd naar een 16,5 kW Blue Energy-installatie. Daarnaast gebruikt Blue Energy de bijdrage voor de ontwikkeling van een ecologisch verantwoorde waterinname en watervoorbehandeling. Eerder dit jaar kende het IKW- Waddenfonds al bijna vijf miljoen euro aan het project toe.

Het pilotproject Blue Energy is gevestigd op de Friese zijde van de Afsluitdijk. Hier bouwden de initiatiefnemers (REDstack, Deltares en NIOZ) in 2014 een kleine proefinstallatie voor het opwekken van zogenaamde blauwe stroom. De positieve uitkomsten van de bestaande pilot vormen de basis voor verdere financiering. Blue Energy gebruikt zoet en zout water om energie op te wekken. Deze worden gescheiden door een membraan dat door middel van ionenuitwisseling elektriciteit opwekt.

Opschalen

Met de nieuwe subsidie kunnen de partijen een grotere installatie bouwen. Deze dient om aan te tonen dat dat het technisch en economisch haalbaar is om op een verantwoorde wijze duurzame energie te winnen in een kwetsbaar natuurgebied zoals de Waddenzee. De grotere versie van de Blue Energy-installatie gaat per jaar 132.000 kWh produceren

Naast de opschaling van installatie, werken de initiatiefnemers ook aan de uitwerking van een businesscase voor een commerciƫle 100 MW centrale.

Waddenfonds steunt blauwe energiecentrale Afsluitdijk met 5 miljoen euro

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl