HomeArchiefPukkelpop heeft primeur met duurzame energietoren
GEM Tower

Pukkelpop heeft primeur met duurzame energietoren

Popfestivals maken doorgaans voor hun elektriciteitsvoorziening gebruik van dieselgeneratoren. Als duurzaam alternatief ontwikkelden TU/e-onderzoekers een 21 meter hoge, uitklapbare energietoren met zonnecollectoren en een windturbine. De onderzoekers testten de GEM Tower voor het eerst op het Belgische festival Pukkelpop.

Het vervuilende karakter van festivals was al jaren een doorn in het oog van TU/e-bouwkundige Faas Moonen. Met 2,3 miljoen euro subsidie van het Europese Interreg begon hij in 2017 aan een duurzaam alternatief, en stelde een postdoc en drie PDEng-onderzoekers aan om hem te helpen. Aan zijn droom werken nu negen bedrijven mee, waaronder festivalorganisatoren van Pukkelpop en Eurosonic Noorderslag, die volop mee hebben gedacht om aan de strenge veiligheidseisen te kunnen voldoen.

Energietoren

De duurzaamheid zit hem niet alleen in het opwekken van energie, de energietoren zelf is van duurzame materialen gemaakt én er is nagedacht over het duurzaam transporteren van het gevaarte. De precieze opbrengst van de energietoren moet nog blijken uit de tests, hij zou maar liefst 261 dagen per jaar stroom moeten kunnen genereren. Daarnaast bestaat de basis van de toren uit een drie meter hoog accupakket die negentig kilowattuur aan stroom kan opslaan.

Windturbine

De meeste energie wordt opgewekt met een zevenhonderd kilogram wegende verticale windturbine op achttien meter hoogte. Is de wind afwezig, dan zorgen zonnecellen voor een stabiele stroomopwekking. Maar liefst 144 kleine flexibele thin foil zonnecellen sieren de toren. Daarnaast levert het onderzoeksteam nog 72 grote, flexibele zonnecellen die festivalorganisatoren op de daken van hun etenskramen, toiletwagens of tenten leggen en kunnen koppelen aan het accupakket van de toren.

Zonne-energie

De eyecatcher zijn de veertig gekleurde zonnecollectoren. Deze zogenoemde Luminescent Solar Concentrator panelen zijn ontwikkeld aan de TU/e, in de onderzoeksgroep van prof. Michael Debije aan de faculteit Scheikundige Technologie. De panelen vangen inkomende lichtstralen in de plaat, en transporteren deze naar de randen. In de omlijsting van de panelen zitten zonnecellen die deze geconcentreerde lichtbundel omzetten naar elektriciteit.

Het komende jaar staat in het teken van het testen van de toren. In 2020 moet dit exemplaar volledig werkzaam langs de festivals reizen. Maar met deze ene toren is het onderzoeksteam zeker niet klaar. ‘We starten daarna met de bouw van een nieuwe toren, die nóg meer stroom moet opwekken en dus óók automatisch uitklapbaar is’, vertelt Moonen.

 

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl