HomeArchiefRabobank vierde bieder op Eneco

Rabobank vierde bieder op Eneco

Rabobank en de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR Infra vormen gezamenlijk een consortium in het verkoopproces van energieproducent Eneco. Hiermee zijn er vier gegadigden voor de overname van het laatste Nederlandse energiebedrijf. Naast Rabobank zijn dat: Shell/PGGM, Mitsubishi en Macquarie Infrastructure.

Rabobank werpt zich op als huisbankier van de energietransitie en de overname van Eneco past hier bij. Volgens Rabobank zou deze transactie zelfs de energietransitie in Nederland moeten versnellen.

Nieuwe producten

De bank ziet dit consortium als een natuurlijke partner voor Eneco, gezien haar lokale aanwezigheid, netwerken en direct contact met zakelijke en particuliere klanten. Dat biedt volgens het consortium zelf een stevige basis om samen met Eneco bestaande èn nieuwe producten en diensten aan te bieden aan gezamenlijke en nieuwe klanten.

Daarmee kunnen beide partijen klanten nog beter helpen bij hun eigen verduurzaming, bijvoorbeeld bij het energievriendelijker maken van hun woning.

Lange termijn

Het consortium wil investeren in een partnership met Eneco voor lange termijn. en Eneco ondersteunen in de verdere ontwikkeling als een onafhankelijke Nederlandse onderneming die een leidende rol speelt in de energietransitie en de verduurzaming in Nederland en Europa. Deze argumentatie zal het goed doen bij de gemeentes die Eneco willen verkopen, maar ook willen dat Eneco zijn duurzame koers blijft volgen.

Bod in oktober

Het bestuur van Eneco had al aangegeven geen haast te hebben met de selectie van overnamekandidaten. Intussen trokken Total en Enel/APG zich al terug uit de bieding. Nu zijn naast Rabobank ook Shell/PGGM, Mitsubishi en Macquarie in de race. In oktober moeten de bieders hun bindende bod inleveren. De combinatie PGGM/Shell wordt door adviseurs in de markt nog altijd de grootste kans toegedicht.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl