HomeTransitieRapport TNO: samenwerking noodzakelijk voor benutting energiepotentieel Noordzee

Rapport TNO: samenwerking noodzakelijk voor benutting energiepotentieel Noordzee

In opdracht van het ministerie van EZK onderzocht TNO de voordelen van een gezamenlijke aanpak door de Noordzeelanden en hoe conversie naar waterstof op zee het potentieel aan energie uit de Noordzee beter kan benutten.

Het rapport Offshore Hydrogen for Unlocking the Full Energy Potential of the North Sea onderstreept het belang van het formuleren van een gezamenlijke toekomstvisie, kennisdeling en afstemming van de wetgeving. Daarnaast is een gemeenschappelijke waterstofmarkt met een goede infrastructuur tussen de landen nodig om de forse groei van wind op zee te faciliteren.

NSEC

De landen die verenigd zijn in de North Seas Energy Cooperation (NSEC) werkten al samen op gebied van elektriciteit en voegen waterstof toe aan de agenda. De NSEC wordt gevormd door Belgiƫ, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Zweden en de Europese Commissie. In december 2022 is een overeenkomst (MoU) getekend met het Verenigd Koninkrijk als noodzakelijke partner bij de verdere ontwikkeling van productie, transport en opslag van waterstof op de Noordzee.

Waterstof

De NSEC-landen hebben als doel in 2030 tenminste 76 gigawatt aan offshore windenergie op te wekken, 193 GW in 2040 en 260 GW in 2050. Daarmee zou de Noordzee bijna 90 procent van het doel van de Europese Commissie, 300 GW in 2050 voor de hele EU, afdekken. Een deel van die opgewekte energie is om te zetten in waterstof. Nederland is dit jaar voorzitter van de NSEC.

Infrastructuur

De schrijvers van het rapport roepen de overheden van de NSEC landen op om goede afspraken te maken en deze te ondersteunen met wet- en regelgeving. Ook moet gezamenlijk gekeken worden naar de noodzaak voor de aanleg van nieuwe infrastructuur en de mogelijkheden voor het gebruik van bestaande structuur en de beveiliging hiervan.

Hergebruik

In opdracht van EZK heeft TNO met DNV onderzoek gedaan naar de technische potentie van hergebruik van mijnbouwlocaties en -infrastructuur. Met steun van EZK werkt TNO sinds eind 2022 met TKI Wind op zee samen in het Kennisplatform offshore waterstof HEROW (Hydrogen Empowering Revolutionary Offshore Wind), dat is gericht op het ontwikkelen en delen van kennis en capaciteit om waterstof op zee met duurzame energie op te wekken.

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl