nieuws

Rechter weigert proces Yukos

Publicatie

19 jul 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MOSKOU – De rechter die het proces zou leiden dat het Russische olieconcern Yukos tegen de belastingdienst heeft aangespannen vanwege een belastingclaim van bijna honderd miljard roebel (2,8 miljard euro), is maandag op eigen verzoek van de zaak gehaald. Dat heeft het persbureau ITAR-Tass gemeld.
Rechter Olga Michailova van het hof van beroep in Moskou verklaarde zich terug te willen trekken omdat zij zich mentaal onder druk gezet voelt door niet nader genoemde publicaties in de pers, aldus het persbureau. Haar verzoek werd ingewilligd door de gerechtelijke autoriteiten, die dinsdag een nieuwe rechter zullen aanwijzen. Het vertrek van Michailova maakt het web van processen rond Yukos en een aantal van zijn grootaandeelhouders en medewerkers nog ingewikkelder dan het al is.
Op het moment loopt een zaak tegen het olieconcern over een belastingaanslag over het jaar 2000. Voor die rechtszaak begonnen was tekende Yukos al bezwaar aan tegen de claim. Die rechtszaak werd echter kort na aanvang geschorst omdat de belastingdienst vond dat de rechter bevooroordeeld was ten gunste van Yukos. Daardoor moest de zaak opnieuw gehoord worden, en wel op vandaag door rechter Michailova. Binnen een maand wordt een nieuwe datum geprikt voor de hoorzitting.
Ook lopen er rechtszaken tegen twee oud-topmannen van Yukos, die onder meer worden verdacht van fraude en lidmaatschap van een criminele organisatie. Vorige week deden zij dit af als 'klinkklare onzin'. Het proces tegen de twee, Chodorkovski en Lebedev wordt morgen hervat.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.