nieuws

Reko bouwt thermische reinigingsinstallatie voor 125 miljoen

Publicatie

20 nov 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

investering, recycling

Reko bouwt in het Rotterdams havengebied een tweede thermische reinigingsinstallatie. Deze gaat jaarlijks 1,2 miljoen ton reststoffen, bestaande uit een mix van teerhoudend asfaltgranulaat en dakleer, omzetten in primaire grondstoffen, elektriciteit en warmte. Met de realisatie van dit project is een investering gemoeid van 125 miljoen euro.

Reko is een producent van zand, grind en vulstoffen uit minerale reststoffen. Het bedrijf gebruikt als grondstof voornamelijk asfaltschollen afkomstig van de wegenbouw en dakleer afkomstig uit de utiliteitsbouw. In de eerste jaren van de 21e eeuw heeft het bedrijf een innovatief proces ontwikkeld voor de thermische reiniging van deze minerale reststoffen. Deze ontwikkeling leidde tot de eerste thermische reinigingsinstallatie die in 2006 in bedrijf is genomen. Deze installatie verwerkt sindsdien 600.000 ton minerale reststoffen per jaar. In de afgelopen twaalf jaar is met deze installatie al 7,2 miljoen ton schoon zand en grind geproduceerd voor de Nederlandse bouwindustrie.

Stoom en energie

Tijdens het verwerkingsproces wordt het asfalt in een ronddraaiende trommeloven bij hoge thermisch gereinigd. Dit betekent dat alle schadelijke stoffen in het asfalt volledig verbranden. Dit thermisch reinigingsproces resulteert in schoon zand, grind en vulstof. Daarnaast komen er ook hete afgassen vrij waaruit energie wordt teruggewonnen in de vorm van stoom. Die wordt vervolgens via een stoomturbine omgezet in elektriciteit. Per jaar wordt circa 30 duizend megawatt aan elektriciteit opgewekt, dat is gelijk aan het jaarlijkse verbruik van 7500 huishoudens.

Warmte

De installatie die nu wordt gebouwd is aanzienlijk efficiënter, omdat deze gebruik maakt van de meest nieuwe technieken. Bovendien is de twaalf jaar ervaring die REKO op het gebied van thermische reiniging heeft opgedaan, in deze installatie verwerkt. Zo wordt in de nieuwe installatie niet alleen minder energie verbruikt maar ook aanzienlijk meer energie opgewekt. De installatie kan voor maar liefst 50.000 huishoudens elektriciteit opwekken. Bovendien wordt de installatie geschikt gemaakt om naast elektriciteit ook warmte te kunnen leveren.

Bron: Port of Rotterdam

Avantium nog in onderhandeling over financiering nieuwe fabriek