nieuws

Reorganisatie raffinaderij Petroplus Antwerpen vordert

Publicatie

23 nov 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

ROTTERDAM – Petroplus verklaarde gisteren bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal dat het reorganisatieplan voor de raffinaderij Antwerpen vordert. Petroplus is van plan de reformer te sluiten en waterstof van een derde partij te onttrekken. Wel moet het bedrijf wachten op een vergunning voor de aanleg van een nieuwe waterstofleiding voor een verbinding met de waterstofhoofdleiding.
Petroplus tekende onlangs een productieovereenkomst voor de Ultra Laag Zwavelige Diesel (ULSD)-productie in Antwerpen. Sinds september is alle productiecapaciteit van de twee ontzwavelingsinstallaties van de Antwerpen raffinaderij in handen van 'een tegenpartij'. De tegenpartij zal gasolie met een hoger zwavelgehalte leveren en zal ULSD van de raffinaderij afnemen voor levering naar diverse Europese markten. Het contract geldt in principe voor een jaar, maar de verwachting is dat het zal worden voortgezet.
Het bedrijf verklaarde ook dat de commerciële ontwikkeling van de tankopslagactiviteiten met een interne klant, die momenteel gebruik maakt van de tankopslagfaciliteiten, op kleine schaal gestart is. Het ontwikkelen van de bedoelde opslag voor derden wordt niet eerder verwacht dan begin 2005.
Petroplus onderzoekt 'verschillende opties' voor het Supply & Tradingkantoor in Dubai, dat een slecht derde kwartaal had. De groothandelsactiviteiten hadden een moeilijk derde kwartaal als gevolg van de hoge olieprijzen. Petroplus herziet de Duitse groothandelsactiviteiten en sluit het kantoor in Hamburg eind dit jaar. Als gevolg van dit besluit worden vijftien werknemers ontslagen. Voor de reorganisatie is minder dan een half miljoen euro berekend. De activiteiten zullen worden uitgevoerd vanuit een bestaand kantoor op één van de tankopslaglocaties van Petroplus in Duitsland. De groothandelsactiviteiten in Tsjechië, die voorheen vanuit Hamburg werden aangestuurd, zullen worden voortgezet door een verkoopkantoor in Praag. Deze ontwikkelingen zullen geen gevolgen hebben voor de Duitse tankopslagactiviteiten van Petroplus.
Het oliebedrijf gaf een update over de stand van zaken van de ontwikkeling van het Dragon LNG-project, dat Petroplus samen met BG en Petronas uitvoert. Komende weken worden belangrijke mijlpalen verwacht, zijnde het ondertekenen van de aandeelhoudersovereenkomst, een overeenkomst voor de verkoop van aandelen en een doorstroomcontract. Verdere informatie over de transactie zal worden gegeven bij de feitelijke ondertekening van deze documenten. De resterende belangrijke mijlpalen voor de komende maanden zijn het verkrijgen van een voorgeschreven vrijstellingsvergunning voor de exploitatie van de terminal en het afsluiten van de financiering van het project. Naar verwachting zal de faciliteit in het vierde kwartaal van 2007 operationeel zijn. Petroplus verwacht bij de financiële afronding in het tweede kwartaal 2005 een boekwinst te realiseren die sterk hoger zal zijn dan 50 miljoen euro. Tot voor kort was de verwachting dat dit nog in 2004 zou plaats vinden.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.