HomeInvesteringenRESi wil in Nederland fabriek voor zuiver silicium bouwen
RESi siliciumfabriek

RESi wil in Nederland fabriek voor zuiver silicium bouwen

Een consortium onder leiding van RESi wil in 2025 de eerste duurzame fabriek voor zeer zuiver silicium en afgeleiden daarvan bouwen. Dit zijn grondstoffen voor zonnepanelen, halfgeleiders en batterijen.

De wereldwijde siliciumproductie is nu nog voor meer dan 90 procent in handen van China. Zuiver silicium is één van de materialen die op de lijst van kritische materialen van de EU staat. Europa, en Nederland, willen minder afhankelijk zijn van buitenlandse productie van deze stoffen.

De fabriek zal volledig op groene stroom draaien. RESi zal in de fabriek gebruikt silicium recyclen. Met de bouw van de fabriek is een investering gemoeid van 900 miljoen euro. Hiervoor zoeken de partijen nog naar financiering. Binnenkort zal RESi bekend maken wie de andere partners in het consortium zijn. Het gaat om een EPC-contractor en een technologieleverancier.

Intentieverklaringen

RESi geeft aan dat potentiële klanten via intentieverklaringen vooringetekend hebben voor de eerste fase van productie. Het bedrijf denkt in de eerste fase zo’n 13.000 Mt per jaar te kunnen produceren. Dat zou in 2025 het geval moeten zijn. In de tweede fase zou deze hoeveelheid moeten verdubbelen. Waar de fabriek precies komt is nog afhankelijk van de gesprekken die momenteel worden gevoerd over de financieringsmogelijkheden. Als de nieuwe fabriek een feit is, zou deze werkgelegenheid bieden aan zo’n 250 medewerkers.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl