HomeArchiefRoostergoed ondersteunt groene daken
Roostergoed

Roostergoed ondersteunt groene daken

Het materiaal dat waterschappen als eerste uit afvalwater scheiden is een prima voedingsbodem voor planten. AquaMinerals, BlueRoof en een viertal Waterschappen testen de toepassing van dit zogenaamde roostergoed op blauwe daken: daken met planten die water kunnen bergen.

Roostergoed is een verzamelnaam voor het materiaal dat bij de afvalwaterzuiveringen als eerste uit de binnenkomende stroom wordt gefilterd. Dit materiaal eindigt nu nog in de verbrandingsoven, waardoor de (her)bruikbare stoffen verloren gaan. AquaMinerals werkt samen met BlueRoof en een viertal waterschappen aan een pilot om de haalbaarheid van de ontwikkeling van een substraat voor groene daken uit deze reststroom aan te tonen.

Roostergoed als substraat

Een substraat kent een aantal functies in het ondersteunen van de plant en diens groei. Het biedt een basis waarin de plant zich kan wortelen en verweren tegen de weersomstandigheden. Daarnaast voorziet de laag de plant van water en benodigde nutriënten.

Groene daken dragen bij aan de waterberging benodigd voor klimaatadaptatie. Een groen dak zorgt in de winter voor extra isolatie, terwijl het in de zomer juist voor afkoeling zorgt. Vooral in steden is deze vorm van afkoeling in de warme zomers een welkome en duurzame oplossing.

De toepassing van roostergoed als substraat voor een groen dak biedt twee voordelen. De waterschappen hoeven het roostergoed niet meer te verbranden en dragen tevens bij aan verduurzaming van waterbergende, groene daken.

Pilot

Momenteel bevindt de pilot zich in de uitvoering van de eerste fase. Hierbij verifiëren de onderzoekers alle op kleine schaal bereikte resultaten op grotere schaal. Ze testen op een groot aantal testmodules diverse eigenschappen van het materiaal, zoals het waterbergende vermogen, de afvloeivertraging, maar ook meten ook de uitloging of het verloop van meststoffen. Vooralsnog zien de resultaten er erg goed uit.

De samenwerking met BlueRoof is mede onderdeel van de recente samenwerking tussen AquaMinerals en de Energie- en Grondstoffenfabriek. Dit is de netwerkorganisatie van alle waterschappen waarin de transitie van afvalwaterzuivering naar de terugwinning van grondstoffen wordt gestimuleerd.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl