HomeArchiefRotterdam rolt rode loper uit voor scale ups

Rotterdam rolt rode loper uit voor scale ups

Er moet meer gerichte aandacht komen voor de opschaling van klimaattechnologie startups, vinden Mare Straetmans (Port XL) en Auke Ferwerda (Lightyear). Zij zijn initiatiefnemers van Platform Zero, een verwijzing naar zero emissions oftewel nul uitstoot.

Platform Zero legt zich specifiek toe op het versnellen van de groei van bedrijven die actief zijn in de klimaattechnologie. Daarnaast wil het, met steun van het Havenbedrijf en de stad Rotterdam, de komende jaren een fysieke klimaatcampus ontwikkelen in de Merwe4Haven in Rotterdam.

De rode loper moet uit voor ‘scale ups’ die de energietransitie kunnen versnellen aldus Straetmans: ‘Rotterdam staat bij jonge bedrijven nog onvoldoende op de kaart met haar ambities als klimaat- en energie-innovatie hoofdstad; bijvoorbeeld op het gebied van waterstof, elektrificatie of circulariteit. Hierdoor vestigen partijen zich soms elders, terwijl de infrastructuur, de aanwezige bedrijven en het Zuid-Hollandse talent van wereldklasse zijn.’

Klimaatcampus

Platform Zero wil met haar klimaatcampus actief bijdragen aan de aspecten die voor groeibedrijven belangrijk zijn. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een inspirerende kantoorlocatie, het aantrekken van talentvolle medewerkers en het investeringsklimaat. Van strategisch belang is ook de aansluiting op de haven, de procesindustrie, bedrijven in de maakindustrie en infrastructuur.

Daarnaast is de kwaliteit van de reeds in het gebied aanwezige bedrijven van cruciaal belang: talent trekt talent. Partijen als sHYp (waterstof), Lightyear (elektrificatie) en Blue Alp (circulair), trekken mondiaal de aandacht met hun innovaties. Een handjevol bedrijven van een dergelijk kaliber kan bepalend zijn voor het aantrekken van andere top-initiatieven, en kan zo het hele gebied naar een hoger plan tillen.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl