nieuws

Rotterdamse haven niet meer de grootste

Publicatie

30 dec 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

ROTTERDAM – Het Havenbedrijf Rotterdam presenteert vandaag recordoverslagcijfers. Desondanks is de Rotterdamse haven niet meer de grootste van de wereld. Sjanghai en Singapore claimen de koppositie.
Volgens het Chinese ministerie van communicatie is er in 2004 in Sjanghai ruim 380 miljoen ton aan goederen overgeslagen. Dat was in 2003 nog 315 miljoen ton. Vorig jaar werd in Rotterdam bijna 328 miljoen ton overgeslagen. Hoewel het havenbedrijf zegt dat alle records het afgelopen jaar zijn gebroken, komt Rotterdam niet in de buurt van de cijfers die nu voor Sjanghai worden gegeven.
De haven van Singapore zat Rotterdam vorig jaar al op de hielen, met een overslag van ruim 320 miljoen ton. Gezien de explosieve groei van de containeroverslag verwacht men bij het havenbedrijf dat ook Singapore, na Hongkong 's werelds grootste containerhaven, Rotterdam voorbij is gestreefd. De groeicijfers voor de containeroverslag liggen in de Aziatische havens op ruim twintig procent, in Europese havens is een groeipercentage van meer dan tien procent heel fraai.
Met het oog op de groeicijfers van de Aziatische havens de afgelopen jaren, legt het havenbedrijf er zich bij neer dat Rotterdam dit jaar niet meer de grootste haven van de wereld is. Die status had het sinds 1962, toen Rotterdam New York onttroonde. Verwacht wordt dat nu Sjanghai én Singapore de koppositie zullen claimen.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.