nieuws

Rusland wil af van aandeel in Lukoil

Publicatie

2 jun 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MOSKOU – De Russische staat zal nog voor deze zomer zijn minderheidsaandeel van 7,6 procent in de oliemaatschappij Lukoil van de hand doen. De verkoop moet de Russische schatkist ruim een miljard euro gaan opleveren. Als gevolg van de privatisering zal de staat geen enkel belang meer hebben in de een na grootste oliemaatschappij van Rusland. In 2002 heeft het Kremlin ook al een aandeel van 5,9 procent in Lukoil van de hand gedaan.
De aankondiging is opvallend, gezien de grote weerstand tegen privatiseringen en de toenemende roep tot renationalisering in Rusland. Men hekelt vooral de ondoorzichtige wijze waarop de privatiseringen tot nu toe meestal zijn uitgevoerd. Als gevolg hiervan zijn de meeste staatsbedrijven ver onder de marktwaarde verkocht en in handen gekomen van een beperkt aantal Russische zakenlieden.
Ondanks pogingen van de regering de afgelopen jaren privatiseringen eerlijker te laten verlopen, liep ook de laatste grote privatisering in december 2002 – een 75%-staatsaandeel in de oliemaatschappij Slavneft – uit op een debacle. Na een dubieuze selectie van deelnemers bleven er slechts twee bieders over. Het eindbod viel al vijf minuten na de opening van de veiling en winnaar Sibneft van Roman Abramovitsj kreeg de aandelen voor een opvallend lage prijs in handen.
Ook Lukoil ontstond in de loop van de jaren negentig als resultaat van een ondoorzichtig privatiseringsproces. De toenmalige minister van het inmiddels ter ziele gegane ministerie van olieproductie Vagit Alekperov verwierf daarbij voor een appel en een ei een aanzienlijk deel van de Sovjet-olie-industrie en gebruikte deze als basis voor de oprichting van Lukoil.
Maar terwijl aartsrivaal Yukos en ook andere geprivatiseerde bedrijven steeds meer onder druk zijn komen te staan van justitie, heeft Lukoil tot nu toe geen enkele problemen ondervonden. Reden is dat Alekperov nauwe contacten onderhoudt met het Kremlin

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.