nieuws

Russische oliebedrijven azen op Yukosonderdeel

Publicatie

22 jul 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MOSKOU – De Russische overheid is voornemens het belangrijke bedrijfsonderdeel Yuganskneftegas van Yukos te verkopen. De waarde van Yuganskneftegas wordt door analisten geschat op twaalf tot veertig miljard dollar. Er is op het moment geen enkel Russisch bedrijf dat dit bedrag kan betalen. Ook niet als het voor 'vriendenprijsje' verkocht wordt.
Surgutneftegas, het derde oliebedrijf van Rusland, na Yukos en Lukoil wordt door analisten beschouwd als grootste kandidaat. Het bedrijf heeft haar locatie in Oost-Siberi├ź, en bezit zes miljard dollar in cash. Het heeft amper schulden en is goed bekend met de olievelden van Yukos. Het heeft al bezittingen in de buurt waar Yukos ook velden exploiteert. Maar wellicht het meest belangrijk: het heeft een goede relatie met de Russische politiek, aldus de Financial Times Het aandeel in Surgutneftegas steeg gisteren twee procent. Het bedrijf had in 2003 een jaaromzet van 8,56 miljard dollar en een winst van 2,2 miljard dollar.
Het bedrijf wordt geleid door Vladimir Bogdanov. De man komt weinig in de publiciteit en is in tegenstelling tot de ex-topman van Yukos, Michail Chodorkovski, vrienden met de Russische regering, inclusief Poetin.
De regering zou echter kunnen besluiten dat het de controle over Yukos in eigen handen wil houden en dan zou een verkoop aan de staatsbedrijven Gazprom en Rosneft voor de hand liggen. Gazprom ontkende geïnteresseerd te zijn in aandelen Yukos. Rosneft heeft geen geld om Yuganskneftegas te kopen maar heeft goede politieke betrekkingen. Onlangs kwam een directe medewerker van Poetin, Igor Sechin in de raad van bestuur van Rosneft. En laat dat nou net de man achter de aanval op Yukos zijn.
Een buitenstaander om het belangrijke Yukos-onderdeel over te nemen is Sibneft, onder regie van Roman Abramovich. Het bedrijf dat zich terugtrok uit een fusie met Yukos toen Chodorkovski opgepakt werd. Abramovich heeft het geld en de kennis over Yukos om de aankoop te doen slagen. Maar hij heeft een nadeel, hij is geen vriend van Poetin en het land ontvlucht.
Er wordt op het moment niet gesproken over buitenlandse overname-kandidaten.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.