HomeUtilitiesEnergieRWE neemt Magnum-centrale in Eemshaven over van Vattenfall

RWE neemt Magnum-centrale in Eemshaven over van Vattenfall

RWE neemt de gasgestookte Magnum-centrale in de Eemshaven over van Vattenfall. De Magnumcentrale staat dicht bij de reeds aanwezige elektriciteitscentrale van RWE in de Eemshaven. De koopprijs is 500 miljoen euro.

De Magnum-centrale, sinds 2013 operationeel, is een moderne gascentrale en heeft een vermogen van 1.4 gigawatt. De met steenkool en biomassa gestookte RWE-elektriciteitscentrale heeft een capaciteit van 1.560 megawatt. Voordeel is dat de twee centrales bestaande infrastructuur kunnen delen.

Een andere belangrijke reden van de overname is dat de Magnum-centrale geschikt om op groene waterstof te gaan draaien. De centrale kan technisch geschikt gemaakt worden om tot dertig procent waterstof mee te stoken, of zelfs volledig over te gaan op deze brandstof als vervanging van aardgas.

600 megawatt

Sopna Sury, COO Waterstof van RWE Generation SE: ‘Met de overname van de Magnumcentrale in de Eemshaven versterken wij het project Eemshydrogen. Hier willen we grootschalige productie van groene waterstof mogelijk maken zodat het betaalbaar wordt. Groene waterstof speelt een belangrijke rol in het decarboniseren van de industrie en is dan ook onmisbaar voor het doen slagen van de energietransitie.’

RWE ontwikkelt sinds 2020 Eemshydrogen, een project in de Eemshaven voor de productie van groen waterstof. Als onderdeel van de tender voor het offshore windpark Hollandse Kust West VII, wil RWE elektrolysers bouwen met een totale capaciteit van 600 megawatt.

Ondernemingsraad

De verwachting is dat de overname rond eind september 2022 is afgerond. Tevens onderdeel van de overname is een zonne-installatie met een capaciteit van 5.6 megawatt die op hetzelfde terrein is gevestigd. RWE neemt het al het personeel dat werkt bij de Magnumcentrale over van Vattenfall. De overname moet onder meer nog worden goedgekeurd door de ondernemingsraad van Vattenfall.

 

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl