nieuws

Sabic bouwt polypropeen-proeffabriek in Geleen

Publicatie

16 nov 2016

Auteur

Dagmar Aarts

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Chemelot, proeffabriek, Sabic

Sabic bouwt een nieuwe proeffabriek op Brightlands Chemelot Campus in Geleen voor de ontwikkeling van de volgende generatie polypropeen. Deze proeffabriek, waarin de gasfase-polymerisatie-technologie wordt toegepast, wordt eind maart 2017 in gebruik genomen.

De proeffabriek draagt bij aan de productie van betere materialen in de nabijgelegen grootschalige fabrieken van het chemiebedrijf. Daarmee wordt ingespeeld op de behoefte van verschillende industrieën, zoals auto’s, pijpleidingen, huishoudelijke apparaten en geavanceerde verpakkingen.

Modules

De proeffabriek is de laatste in een reeks investeringen door Sabic op Brightlands Chemelot Campus. De bouw en installatie van de proeffabriek past Sabic een snelle aanpak toe. Het werk is uitbesteed aan Zeton, een ontwerper en bouwer van innovatieve fabrieken op proef- en demonstratieschaal. Zeton heeft een zogenoemd skid-mounted systeem ontworpen, waarmee de opstarttijden kunnen worden verkort en dat het ontwerp flexibel houdt. De installatie start in december, nadat Zeton de fabriek in Enschede heeft gebouwd en getest en het in circa vijftien modules is gedemonteerd voor transport naar Geleen.

Sabic is vooral op zoek naar varianten met verbeterde stijfheid/impact, verwerkingseigenschappen en andere secundaire eigenschappen waaraan verschillende industrieën behoefte hebben. Het chemiebedrijf wil zich toeleggen op de ontwikkeling van bepaalde varianten van polypropeen, co-polymeren en homo-polymeren. Er worden ook experimenten uitgevoerd met geavanceerde katalysatoren. De fabriek vormt een aanvulling op proeffabrieken die het bedrijf op andere strategische locaties in gebruik heeft en draagt bij aan de strategische innovatie-initiatieven die inspelen op voortdurend wijzigende marketbehoeften.

Bron: Algemeen Dagblad

Petrochem 2, 2022

13 april 2022

Gunvor bereidt bouw Rotterdamse biobrandstoffenfabriek voor