HomeArchiefSamenwerking Schiphol en drie Nederlandse bouwbedrijven

Samenwerking Schiphol en drie Nederlandse bouwbedrijven

Schiphol gaat de komende jaren investeren in de infrastructuur op de luchthaven. Na een Europese aanbesteding werden onlangs langlopende contracten afgesloten met BAM, Heijmans en Volkerwessels. De bouwbedrijven gaan de komende jaren opdrachten op Schiphol uitvoeren met een totaal geraamde waarde van 2,5 tot 3,5 miljard euro.

De werkzaamheden zijn opgedeeld in percelen. Hiervoor zijn de volgende uitvoerende partijen geselecteerd:

  • Perceel 1: Start- en landingsterreinen – Heijmans Infra
  • Perceel 2: Vliegtuigopstelplaatsen – Combinatie KWS Infra -VolkerRail Nederland (beide VolkerWessels-ondernemingen)
  • Perceel 3: Landzijdige infrastructuur, hieronder valt beheer, onderhoud en nieuwbouw van alle wegen, bruggen en viaducten, parkeerterreinen en bijbehorende infrastructuur – BAM Infra
  • Perceel 4: Ondergrondse Infrastructuur zoals hoog- en laagspanningskabels, verkeersregelinstallaties (VRI), water- en gasleidingen en de-icing installaties – BAM Infra
  • Perceel 5a: Terminal 1 & 2 – Heijmans Utiliteit
  • Perceel 5b: Terminal 3 & Schiphol Plaza – BAM Bouw en Techniek

Duurzaamheid

De bouwbedrijven committeren zich aan doelstellingen op het gebied van optimaal assetrendement door slimmer onderhoud en life cycle costing, excellente organisatie, innovatie en digitalisering. Ook duurzaamheid is voor Schiphol een belangrijke waarde en de bouwbedrijven hebben toegezegd dat ze tijdens de werkzaamheden minder uitstoten door bijvoorbeeld het gebruik van elektrisch materieel. Ook gaan ze gaan vrijkomende materialen lokaal hergebruiken en het energieverbruik in de terminals verminderen.

Door het gebruik van digitale middelen is informatie real time beschikbaar en voert Schiphol het onderhoud uit precies wanneer dit nodig is. Ook worden de kennisnetwerken van Schiphol en de bouwbedrijven samen ingezet om innovatie te bevorderen. Dat zorgt voor nog betere dienstverlening aan luchtvaartmaatschappijen en reizigers.

De contracten zijn afgesloten voor maximaal negen jaar. Zo heeft BAM kenbaar gemaakt dat zij per perceel een prestatiecontract sluit van drie jaar met de intentie om ook de twee opvolgende drie jaar durende termijnen onder de overeenkomst te verlenen. De uitvoering start april 2019.

Delen:
Tags
Author