HomeArchiefSaudi Aramco kondigt dan toch beursgang aan

Saudi Aramco kondigt dan toch beursgang aan

Saudi Aramco, de grootste oliemaatschappij ter wereld, heeft zondag dan eindelijk officieel zijn beursgang aangekondigd. Het bedrijf krijgt een notering aan de beurs van Riyad, meldt  Al Jazeera. In Nederland en Vlaanderen heeft Aramco meerderheidsbelangen in Arlanxeo en Sabic.

De beursgang hing al een paar jaar  in de lucht. Complicaties zorgden tot nu toe nog niet voor een goed momentum. Denk aan de moord op de journalist Kashoggi en meer recent de  drone-aanvallen op olie-installaties in Saoedi-Arabië.

Zondag maakte het bedrijf, dat verantwoordelijk is voor 10 procent van de wereldwijde olieproductie, bekend dat het op korte termijn vijf procent van zijn aandelen gaat uitgeven. Ook de grootte van dat aandelenpakket was al langer bekend.  Het concern brengt de aandelen in diverse delen uit. Het eerste pakket bestaat uit een procent van de aandelen en wordt nog dit jaar uitgegeven. Het tweede deel, dat eveneens bestaat uit een procent, moet in 2020 uitgebracht worden. Daarna volgen nog diverse uitgiftes, waarmee het totaal uiteindelijk op vijf procent moet uitkomen. Het bedrijf kijkt hierbij nadrukkelijk ook naar noteringen aan aandelenbeurzen in het buitenland.

Reëler

Zoals verwacht hoopt het bedrijf zo’n 100 miljard dollar op te halen, bij een beurswaarde van 2 biljoen dollar. Daarmee zou Saudi Aramco het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld zijn, twee maal Apple. Marktkenners denken echter dat de twee biljoen dollar wat aan de hoge kant is. Een waardering van 1,5 biljoen dollar zou volgens hen reëler zijn.

Sabic

Eerder dit jaar maakte Saudi Aramco bekend dat het een meerderheidsbelang van zeventig procent verwerft in Sabic. Met deze transactie is een bedrag gemoeid van 69,1 miljard dollar, beduidend lager dan het bedrag dat Aramco met de beursgang wil ophalen. Sabic heeft grote productielocaties in Nederland in Geleen en Bergen op Zoom.

De beursgang en de overname passen in de strategie van Aramco om zich steeds meer als een multinational te profileren. Bovendien wil het  grootste oliebedrijf ter wereld zich naast brandstoffen steeds meer toeleggen op petrochemische producten. Meer over de strategie van Saudi Aramco is te lezen in een eerder verschenen achtergrond artikel ‘Grootste oliebedrijf blijft groeien’.

Delen:
Author