nieuws

Schaalvergroting krijgt concurrentie van ketenintegratie

Publicatie

20 jun 2014

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Bij ketenintegratie plaatsen partners in de toeleveringsketen hun fabrieken op hetzelfde terrein en werken ze samen in een lokaal productienetwerk om grondstoffen direct om te zetten in eindproducten. Daardoor wordt bespaard op interne transportkosten en operaties die geen waarde toevoegen. Een nadeel is alleen dat de voordelen van schaalvergroting, die traditionele grote fabrieken wel bieden, wegvallen.

Flexibele samenwerking

De vraag is nu: hoe concurrerend zijn deze lokale container-productienetwerken in de chemische industrie? Dat heeft het ISPT (Institute for Sustainable Process Technology)-project Economy of Chain onderzocht. Het project was een samenwerking van DSM, Tebodin, TRI-VIZOR, de stichting Dutch Institute World Class Maintenance, de Rotterdam School of Management, BearingPoint en de TU Delft (projectleider). Met een kosten-batenanalyse is dit nieuwe, complexe en multidisciplinaire concept gekwantificeerd. De uitkomst: flexibele samenwerking in het toeleveringsnetwerk is de volgende stap in de modularisatie en heeft de toekomst.

Vervolgproject

Omdat in een kosten-batenanalyse sommige aspecten, zoals marktdynamiek, concurrentie en samenwerking tussen partners in de toeleveringsketen, niet kunnen worden meegewogen, is binnen het project een agent-based model ontwikkeld. Hiermee kan de marktdynamiek van een realistische productieketen worden nagebootst. In een vervolgproject werkt een aantal van de partners nu opnieuw samen om het agent-based model te verfijnen. Het doel van dit vervolg is om meer inzicht te krijgen in de waardefactoren in economies of chain, en de manier waarop kosten kunnen worden bespaard door ketenintegratie. En wellicht wordt daardoor de overgang mogelijk naar een decentrale en flexibele samenwerking binnen de toeleveringsketen.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.