nieuws

SEC-regels ter discussie na verkoop gasbelang BP

Publicatie

25 nov 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

LONDEN – De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC is in verlegenheid gebracht door de verkoop door BP van zijn 10 procents-belang in het Noorse offshore gasproject Ormen Lange. De verkoop leverde een onverwachts hoge prijs op. Dat is relevant in de discussie die BP voerde met de SEC over de hoogte van de 'bewezen reserves' die voor het Noorse gasveld in de boeken mogen worden opgenomen.
Ormen Lange staat sinds Shells reservekwestie te boek als hét voorbeeld van de verschillende manieren waarop oliemaatschappijen 'bewezen reserves' vaststellen. Shell schat na de afboeking van begin 2004 dat 20 procent van de totale gasreserves van Ormen Lange tot de categorie 'bewezen reserve' behoort, dat wil zeggen dat ze met 90 procent zekerheid economisch rendabel gewonnen kunnen worden. Na Shell verlaagde ook Norsk Hydro zijn 'bewezen reserves' voor het Ormen Lange-project. BP weigerde echter, ondanks aandringen van de SEC.
De SEC constateerde dat de verschillende oliemaatschappijen de Ormen Lange-reserves allemaal anders inschatten. BP denkt namelijk dat 80 procent van de totale reserves economisch rendabel gewonnen kan worden. Analisten en bankiers zeggen nu dat de hoge prijs die BP ontvangt voor zijn belang in Ormen Lange de hoge boeking van bewezen reserves ondersteunt. De werkelijke markt hecht volgens waarnemers dus meer waarde aan de cijfers van BP dan aan de (lagere) cijfers die de SEC relevant acht.
BP verkocht het belang in Ormen Lange en bijbehorende pijpleiding naar het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland voor 1,2 miljard dollar aan het Deense staatsbedrijf Dong. Waarnemers rekenden op een maximale opbrengst van 700 miljoen dollar. Behalve BP (10,34 procent) zijn ook Norsk Hydro (18,07 procent), Shell (17,04 procent), Petoro (36,48 procent), Statoil (10,84 procent) en ExxonMobil (7,23 procent) bij het project betrokken.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.