nieuws

Shell dichter bij overname Unipetrol

Publicatie

23 jan 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

PERNIS – Shell is een van de drie overgebleven partijen die in de race zijn voor de overname van het Tsjechische Unipetrol. Behalve Shell zijn het Poolse Orlen en het Hongaarse MOL op de shortlist overgebleven. De beslissing over de verkoop van 63 procent in het grootste olieconcern van Tsjechië wordt in maart of april verwacht.
Naar verluidt heeft Shell het hoogste bod uitgebracht met een bedrag ongeveer 360 miljoen euro. In Tsjechië bestaat echter de vrees dat Shell Unipetrol niet als strategische investering zal behandelen en zal doorverkopen aan een Russische firma. Het Russische Tatnjeft en het Kazachse KazMunaiGaz vielen al eerder af, hoewel ze meer boden dan Shell.
Het Poolse Orlen biedt samen met het Amerikaanse Conoco Phillips 280 tot 300 miljoen euro voor Unipetrol. Orlen zegt geïnteresseerd te zijn als strategische investeerder in Unipetrol. Het bedrijf heeft een raffinaderij in Noord-Polen en heeft in Zuid-Polen veel concurrentie van onder andere Shell.
Het bod van het Hongaarse MOL is het laagst en de financiële positie van het Hongaarse concern is zwakker. Het is niet uit te sluiten dat MOL en Orlen hun krachten bundelen. De bedrijven zijn in gesprek over een fusie die moet leiden tot een Centraal-Europees olieconcern.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.