HomeArchiefShell en Eneco winnen tender Hollandse Kust West
Eneco en Shell winnen tender HKW IV

Shell en Eneco winnen tender Hollandse Kust West

Ecowende, een joint venture van Shell en Eneco is de winnaar van de vergunning van het windpark Hollandse Kust (west) kavel VI. Ecowende zal het park ontwikkelen met specifieke aandacht voor de natuur. De joint venture denkt het windpark, dat op ruim 50 kilometer uit de Nederlandse kust ten hoogte van Ijmuiden ligt, in 2026 in gebruik te nemen.

Het windenergiegebied Hollandse Kust (west) krijgt een vermogen van 756 MW en bestaat uit 54 windturbines. Deze voorzien jaarlijks in ongeveer 3% van de Nederlandse elektriciteitsvraag. Het windpark wordt zonder subsidie gerealiseerd. Nieuw aan deze tender was dat partijen een financieel bod moesten doen. Samen met de kosten voor de milieueffectrapportages en locatiestudies die door Ecowende wordt betaald, levert dit de overheid €63,5 miljoen op. De overheid gebruikt dit bedrag om nieuwe windparken goed te integreren in de omgeving en de andere offshore activiteiten.

HKW VI

HKW VI

40 innovatieve experimenten

Minister Rob Jetten: “Het plan dat Ecowende heeft gepresenteerd laat zien wat we kunnen doen om windparken neer te zetten die mét de natuur werken. Het kan goed samengaan. En dat is nodig want er komen nog veel meer windparken op zee om voldoende groene energie te kunnen leveren. Met 40 innovatieve experimenten en toepassingen in dit voorstel, zetten we een beweging in gang om windparken op zee te bouwen met minimale impact voor de natuur.”

Ecologie

Bij de beoordeling van de aanvragen is ‘ecologie’ als extra criterium opgenomen. Het behouden van een gezond ecosysteem en de biodiversiteit op de Noordzee is van groot belang. Het doel is een windpark op zee te bouwen met een gezond ecosysteem en met zo min mogelijk impact op natuur en milieu. Het ontwerp van het winnende windpark is ‘natuurinclusief’. Er is bijvoorbeeld een gedeelte waar windturbines ver uit elkaar staan zodat vogels er veilig tussendoor kunnen vliegen. Ecowind stelt ook voor om verschillende heitechnieken toe te passen om zo de impact op de onderwaterwereld te meten en te minimaliseren. En door rifstructuren op de zeebodem te plaatsen, wordt een stimulans gegeven aan de biodiversiteit onder water. Om de effectiviteit van de maatregelen te toetsen raadpleegt Ecowende tussentijds een groep van experts en wetenschappers. Ook zal het actief kennis delen die voor toekomstige windparken kan worden gebruikt.

Harmonie met de natuur

Wael Sawan, Directeur Integrated Gas, Renewables and Energy Solutions bij Shell reageert: “We gaan met Ecowende een enorme stap zetten door een windpark op zee te bouwen in harmonie met de natuur. We willen hiermee helpen om een positieve bijdrage aan de biodiversiteit te leveren en zo de grootschalige uitrol van wind op zee in Nederland en daarbuiten te versnellen. Dit past goed bij Shells Powering Progress strategie om meer en schonere energie te leveren aan onze klanten, thuis, onderweg en op het werk.”

Ecologische kennis

Kees-Jan Rameau, Chief Strategic Growth Officer bij Eneco: “Samen met Shell hebben wij aan de basis gestaan van de ontwikkeling van wind op zee in Nederland. We hebben veel ecologische kennis opgedaan en hier over gerapporteerd. Dit heeft bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van wind op zee in de afgelopen jaren. Het is fantastisch dat we nu met Ecowende naar een nieuwe fase gaan, met de natuur als uitgangspunt. Dit sluit helemaal aan bij onze ambitie om te leven en te handelen binnen de natuurlijke grenzen van de planeet.”

Ambities 2030

Alle geplande windparken op zee samen zullen rond 2030 voorzien in circa 75% van de huidige elektriciteitsbehoefte. Het kabinet heeft de ambitie voor windenergie op zee dit jaar verhoogd naar ongeveer 21 GW rond 2030. Momenteel is ongeveer 2,5 GW windenergie op zee volledig in bedrijf genomen en is een aantal windparken in aanbouw of vergund. In de routekaart Windenergie op Zee 2030 staat voor de periode 2024 – 2031 beschreven hoe en wanneer de aangewezen windenergiegebieden worden ontwikkeld.

Het windpark Hollandse Kust West bestaat uit twee kavels, met een gezamenlijk vermogen van 1,4 gigawatt. Het eerste kavel werd in november toegekend aan RWE.

RWE wint bieding windpark en wil grootste groene waterstoffabriek bouwen

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl