HomeArchiefShell, Equinor en Total starten groot CO2-opslagproject

Shell, Equinor en Total starten groot CO2-opslagproject

Shell, Equinor en Total hebben een definitief investeringsbesluit genomen voor een CO2-opslagproject in Noorwegen. Equinor leidt het Northern Lights project, dat moet zorgen voor de opslag van 1,5 miljoen ton CO2 per jaar.

Dankzij het project kunnen Europese industriële bedrijven die CO2-uitstoot moeilijk kunnen reduceren, hun CO2 opslaan. Northern Lights kan daardoor bijdragen aan het halen van de klimaatdoelstellingen.

Het project wordt in fases opgestart. Fase 1 moet het mogelijk maken om CO2 te transporteren, injecteren en op te slaan in een leeg gasveld 2500 meter onder de zeebodem. Om dit mogelijk te maken komt er een speciale terminal in Øygarden (in het westen van Noorwegen). In eerste instantie gaat het om 1,5 miljoen ton CO2 per jaar. De capaciteit kan later worden uitgebreid als er meer vraag is van CO2-uitstoters in Europa. De investering voor deze eerste fase is omgerekend 630 miljoen euro.

2024

Namens de drie partijen heeft Equinor al niet-bindende overeenkomsten gesloten met verschillende Europese bedrijven voor de ontwikkeling van een waardeketen voor de afvang en opslag van CO2.

De plannen voor het project liggen nu bij het ministerie van olie en energie. Die moet nog toestemming geven voor het project. Als die toestemming er is, dan is de verwachting dat fase 1 in 2024 operationeel is.

Delen:
Author