HomeArchiefShell investeert in koeltechnologie datacenters

Shell investeert in koeltechnologie datacenters

Shell Ventures en het Participation Fund for Sustainable Economy North Holland (PDENH) investeren in koeltechnologie van Asperitas. Door olie als koelmiddel te gebruiken, kunnen datacenters de warmte van hun processoren inzetten als verwarming voor woningen. Bovendien kunnen de processoren veilig op hogere snelheid draaien.

Asperitas ontwikkelde een technologie ontwikkeld op basis van onderdompelingsvloeistofkoeling. Deze koelmethode is geschikt voor de meest veeleisende gebruikers, ongeacht de fysieke omgeving van de datacenters. De technologie, genaamd Immersed Computing, wordt al gebruikt door meerdere datacenters van cloudproviders, banken en universiteiten in Europa.

Warmteleverancier

Een uniek aspect van de oplossing van Asperitas is de mogelijkheid om warm water te koelen. Daardoor is het mogelijk om datacenters te koelen met buitentemperaturen, zelfs in warme gebieden. De oplossing zet alle elektriciteit  de hardware gebruikt om in een bruikbare energievorm: warm water van minimaal 55 graden Celsius. Dit zou het mogelijk maken datacenters op grote schaal om te zetten in leveranciers van warmte. Dit zou in een grote behoefte voorzien van veel Europese regio’s waar veel datacenters zijn gevestigd, waaronder de regio Amsterdam.

Optimalisaties

Rolf Brink, CEO, Asperitas: ‘Shell Ventures en de investering van PDENH ondersteunen ons bij onze missie om duurzame datacenters op grote en wereldwijde schaal mogelijk te maken. We bouwen aan een langdurig strategisch partnerschap met Shell, inclusief de ontwikkeling van vloeistoffen voor onze technologie, die al tot optimalisaties leidde.’

Koeltechnologie

Datacenters kunnen energiezuiniger worden met behulp van de koeltechnologie van Asperitas. Tegelijkertijd vermindert de koeltechnologie het ruimtebeslag van de snel groeiende datacenters. De oplossing van Asperitas is het enige dompelloze onderdompelingsgekoelde systeem dat is gebaseerd op het natuurlijke convectieconcept. deze configuratie resulteeert in plug-and-play enterprise ready oplossingen.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl