nieuws

Shell moet fakkelen bij bron aanpakken

Publicatie

25 mrt 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MOERDIJK – Shell moet de overlast van het fakkelen bij de fabriek op Moerdijk bij de bron aanpakken. Er van uitgaan dat overlast niet is te voorkomen en dan de bewoners laten kiezen tussen roetuitstoot of lawaai, is ‘belachelijk’. Dat zegt G. Verbeeke van de Vereniging Milieugroep Moerdijk in een reactie op uitlatingen van Shell-directeur Roelf Venhuizen. Die zei dinsdagavond dat de omwonenden van Shell Moerdijk zelf kunnen aangeven op welke manier Shell omgaat met incidenten die het fakkelen noodzakelijk maken. Stoom toevoegen aan de vlammen voorkomt roetuitstoot maar zorgt met name in Klundert en Noordhoek voor veel geluidsoverlast. Geen stoom betekent geen geluidsoverlast, maar dan worden er wel roetdeeltjes boven Moerdijk verspreid. Venhuizen doelde niet op het reguliere fakkelen – dat betrekkelijk weinig overlast veroorzaakt – maar op het fakkelen bij incidenten waardoor de vlammen in de verre omgeving te zien zijn, zoals afgelopen december en januari het geval was.Een losgetrilde lager in een koelcompressor zorgde ervoor dat het product naar de gefakkeld moest worden. In januari was er een storing in de MSPO-2-fabriek van Shell Moerdijk. Ook hier is product naar de fakkel geleid, wat zorgde voor roetvorming en wederom overlast voor de omgeving. De oorzaak van het incident was een door ijsvorming geblokkeerde regelklep.
Een woordvoerder van de provincie zei gisteren dat Shell bij het reguliere fakkelen gehouden is aan de vergunningen, waarbij een goede afweging tussen geluidsoverlast en roetuitstoot wordt gemaakt. Kiezen voor het een of het ander is dan niet aan de orde. Bij incidenten kan Shell zelf bepalen in hoeverre stoom wordt bijgevoegd om roetuitstoot te voorkomen. Een keuze is dan wel mogelijk. Maar ook de provincie vindt het kiezen tussen twee vormen van overlast kort door de bocht. De provincie stelt overigens dat Shell moet kijken of het systeem niet zodanig kan worden aangepast dat er toch stoom wordt toegevoegd zonder dat er veel herrie ontstaat.
Naar aanleiding van de incidenten heeft Shell een rapport voor de provincie geschreven. De provincie heeft daarna bepaald een aantal aanbevelingen gedaan aan Shell. Shell moet onder andere laboratoriumproeven gaan doen om de samenstelling van het roet en de afgassen te bepalen.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.