nieuws

Shell Pernis neemt nieuwe SDA-fabriek in gebruik

Publicatie

8 okt 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

project, Shell

Shell Pernis heeft zijn nieuwe fabriek voor solvent deasfaltering (SDA) in gebruik genomen. Dankzij de fabriek kan Pernis een groter deel van haar olie-inname verwerken tot schonere transportbrandstoffen, waaronder gasolie voor zeeschepen.

De fabriek heeft geen invloed op de verwerkingscapaciteit. De tien verdiepingen hoge SDA-unit verwerkt zware brandstoffen tot schone middendistillaten en zorgt daarmee voor meer flexibiliteit bij de verwerking van ruwe olie. Daardoor kan Pernis zich aanpassen aan de marktvraag en hogere marges behalen.

Shell heeft bij de bouw van de nieuwe SDA voor een modulaire aanpak gekozen. Dit heeft geresulteerd in meer veiligheid, een snellere oplevering en lagere kosten. De modules zijn in China gebouwd, naar Rotterdam verscheept en vervolgens op de site geïntegreerd. Bovendien heeft Shell de SDA-unit geïnstalleerd tijdens geplande onderhoudswerkzaamheden, waardoor de plaatsing de dagelijkse operatie zo min mogelijk heeft verstoord.

Simulatoren

Het Pernis-team heeft simulatoren gebruikt om te trainen met zowel het opstarten van de unit als de dagelijkse operaties. Daardoor kon Shell een naadloze transitie van projectoplevering naar inbedrijfstelling realiseren.

Lees hier meer over het SDA-project.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak