HomeInnovatieShell onderzoekt productie van waterstof met kernenergie
Shell neemt Deense biogasproducent over

Shell onderzoekt productie van waterstof met kernenergie

Shell gaat samen met het Amerikaanse NuScale Power en andere industriële bedrijven onderzoek doen naar een kleine kernreactor die waterstof maakt. Shell is geïnteresseerd in de technologie omdat daarmee mogelijk goedkoop waterstof kan worden geproduceerd zonder dat daarbij CO₂ vrijkomt. NuScale is tot nu toe het enige bedrijf in de VS dat goedkeuring heeft gekregen voor zijn ontwerp van een small modular reactor (SMR).

Het doel van het project is te testen hoe kleine kerncentrales kunnen worden ingezet in een hernieuwbaar energiesysteem. Shell onderzoekt daarnaast de commerciële mogelijkheden van de productie van schone waterstof met een SMR.

De samenwerking met NuScale past volgens Shell in de strategie om doorbraaktechnologieën te onderzoeken die het mogelijk maken om op grote schaal CO₂-uitstoot te reduceren en zo de energietransitie ondersteunen.

NuScale onderzoekt naast de productie van waterstof ook hoe het elektriciteitsnet stabiel kan worden gehouden met kleine kerncentrales. Als er geen zon of wind is moeten er andere energiebronnen worden aangewend voor de stroomproductie. Waterstof zou hierbij een rol kunnen spelen.

Enkele weken geleden zinspeelde chief scientist Dirk Smit van Shell in een interview in Industrielinqs magazine al op meer aandacht voor kleine kernreactoren.

Lees Industrielinqs 5 nu tijdelijk online

 

Delen:

monique@industrielinqs.nl