nieuws

Shell ontdook belasting in Nigeria

Publicatie

22 jan 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

PERNIS – Nigeria heeft Shell beschuldigd van het omzeilen van belastingverplichtingen. Het Nederlands-Britse oliebedrijf kan worden gedwongen om honderden miljoenen dollars over te dragen aan de Nigeriaanse autoriteiten. Dat meldt The Guardian.
‘Er zijn wat belastingdiscussies gaande tussen ons, andere buitenlandse bedrijven en de overheid’, zei een woordvoerder van Shell tegen het Britse dagblad. ‘Ze willen wat geld terug’. Om hoeveel het gaat, kon de zegsman niet zeggen.
De belastingzaak heeft te maken met het zogeheten Reserves Addition Bonus-programma tussen 1991 en 2000. Dat Nigeriaanse programma was bedoeld om buitenlandse investeerders aan te trekken. In de vroege jaren negentig was de huidige Britse bestuursvoorzitter van Koninklijke/Shell Groep, Philip Watts, verantwoordelijk voor de Nigeriaanse activiteiten van Shell. Watts staat de laatste tijd onder druk omdat hij ook verantwoordelijk was voor de te hoge rapportage van de bewezen oliereserves.
Volgens The Guardian wordt Shell ook beschuldigd van nalatigheid bij een olielek die ontstaan is na een grote brand in de Niger-delta. Een maand lang is er olie weggelekt.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.