nieuws

Shell praat met SEC over cijfers

Publicatie

25 mei 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

AMSTERDAM – Ondanks de afronding van het jaarverslag over 2003, dat aanstaande vrijdag wordt gepubliceerd, heeft Shell nog geen overeenstemming met de Amerikaanse beursautoriteit SEC over het uitgebreide jaarverslag over 2002 en 2003 ('form 20F').
'We zijn over een aantal onderwerpen in gesprek. De SEC blijft informatieverzoeken indienen', zei Tom Morisson, tijdelijk financieel bestuurder van Shell gisteren tijdens een telefonische persconferentie. De deadline voor het indienen van een 20F-verslag is eind juni. 'Daar werken we naartoe'.
Om de continuïteit op lange termijn te waarborgen, heeft Shell zich tot doel gesteld de reserve vervangings-ratio binnen vijf jaar naar honderd procent te tillen. Om de reserves in de toekomst goed in de boeken te krijgen, kondigde Shell nieuwe maatregelen aan. In de eerste plaats gaat Shell in het vervolg alle financiële rapportages doen volgens US Gaap (Generally Accepted Accounting Principles). De gecombineerde verslaglegging volgens Nederlandse en Amerikaanse regels is daarmee verleden tijd. Apart wordt nog wel een Nederlandse versie van de cijfers gepubliceerd. Het grote verschil is dat volgens de Nederlandse cijfers goodwill wordt afgeschreven en volgens Amerikaanse cijfers goodwil periodiek wordt getest of die nog waardevast is.
Daarnaast worden alle voorraden aangehouden volgens het zogenoemde fifo-systeem (first-in-first-out). In de Verenigde Staten werden tot op heden bepaalde voorraden volgens het lifo-systeem (last-in-first-out) aangehouden.
Volgens de nieuwe IFRS-regels (International Financial Reporting Standards), die Shell vanaf 2005 gaat hanteren, is fifo het voorgeschreven systeem om voorraden te waarderen.
Verder scherpt Shell ook de handhaving van bestaande boekhoudregels aan. Als bij de zoektocht naar olie blijkt dat een olieveld niet binnen twaalf maanden in productie wordt genomen, dan neemt Shell de exploratiekosten op in de winst- en-verliesrekening, in plaats van die kosten te activeren op de balans totdat de olie gewonnen wordt.Door deze maatregel moet Shell voor 2003 euro 81 miljoen aan extra kosten nemen. De totale financiële impact van de afwaardering van de reserves en de scherpere maatregelen bedraagt 203 miljoen.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.