nieuws

Shell roept hulp SEC in bij boeken reserves Qatar

Publicatie

19 jul 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

AMSTERDAM – Shell gaat Amerikaanse toezichthouders vragen hoe het gasreserves van een groot project in Qatar moet boeken. Shell sloot begin juli een contract met Qatar Petroleum voor het GTL-project met een waarde van vijf miljard dollar. Het project werd in oktober 2003 al aangekondigd.
Afgelopen week sloot het Amerikaanse ExxonMobil een soortgelijk contract in Qatar, ter waarde van zeven miljard dollar. Shell kan de gasvoorraden in Qatar goed gebruiken om zijn reserves aan te vullen. Sinds 9 januari heeft Shell in drie aankondigingen 23 procent van zijn 'bewezen reserves' moeten afboeken.
De Amerikaanse beursautoriteit SEC hanteert strikte regels over de vraag wanneer voorraden tot de categorie 'bewezen' mogen worden gerekend.
'Dit is onontgonnen terrein', zegt Andrew Brown, de Shell-manager die de leiding heeft over het project in Qatar. De gas to liquids-installatie die Shell bouwt is een factor tien groter dan de grootste bestaande installatie op dit moment. Om zeker van haar zaak te zijn vraagt Shell daarom mogelijk direct de hulp in van de SEC.
Toen Shell het project in Qatar in oktober 2003 aankondigde, zei toenmalig topman Philip Watts dat het concern de reserves verbonden aan het project vanaf 2005 in de boeken zou opnemen. Het project zou een 'serieuze impact hebben op de gasreserves'. Inmiddels heeft Watts vanwege de reservekwestie het veld moeten ruimen. Hij is opgevolgd door de Nederlander Jeroen van der Veer.
Volgens de SEC zijn reserves bewezen als het 'redelijk zeker' is dat ze ook gewonnen gaan worden. Zo zijn getekende commerciƫle contracten vereist, evenals goedkeuring van diverse autoriteiten voor winning.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.