nieuws

Shell-topman wil bestuursstructuur veranderen

Publicatie

2 jun 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

PERNIS – De Britse topman Shell Phil Watts 'staat open voor verandering' van de bestuursstructuur van het concern. Nederlandse bestuurders reageren afhoudend. Watts verklaarde gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers in Londen dat 'Shell openstaat voor verandering in onze dualistische structuur'. Hij zal het onderwerp de komende weken bespreken met aandeelhouders.
De structuur is al langere tijd onderwerp van kritiek, vooral bij Angelsaksische beleggers. Zij verwachten meer invloed te krijgen als het olieconcern zich structureert als een Brits bedrijf. 'In Amerika en Engeland zit het geld. Dat kun je nu eenmaal niet negeren', zei later een Shell-woordvoerder.
Jeroen van der Veer, zei tijdens een persconferentie die gelijktijdig werd gehouden in Den Haag geen reden te zien voor veranderingen in de structuur. 'Als het met het bedrijf niet goed gaat, ligt het volgens de media meteen aan de bestuursstructuur. Daar heb ik grote moeite mee', zei Van der Veer. Een woordvoerder verduidelijkte later dat Van der Veer wel met aandeelhouders wil praten over de structuur. 'We gaan een gesprek niet uit de weg.'
Al bijna honderd jaar heeft Koninklijke/Shell Groep twee 'ouders'. Koninklijke Olie bezit zestig procent van de aandelen en Shell Transport & Trading heeft veertig procent. Watts is voorzitter van het dagelijks bestuur van het gehele bedrijf. Eerder in zijn presentatie ging Watts door het stof voor de aandeelhouders over de wijze waarop het oliebedrijf begin januari bekendmaakte dat de bewezen reserves twintig procent lager liggen dan in de boeken was gemeld. 'Ik heb een fout gemaakt en ik bied daarvoor mijn onvoorwaardelijke excuses aan', zei Watts. Watts geeft niet toe aan de druk om op te stappen.
Shell presenteerde gisteren een nettowinst van bijna dertien miljard euro, een stijging van 46 procent.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.