nieuws

Shell verlaagt voorraden weer en stelt publicatie jaarcijfers uit

Publicatie

18 mrt 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

DEN HAAG – Shell heeft vandaag een speciale persconferentie belegd naar aanleiding van de herwaardering van de voorraden. Shell ondergaat op het moment een onderzoek van de Amerikaanse SEC, de AFM en een intern onderzoek. Euronext en de Britse FSA hebben beide schriftelijke vragen neergelegd bij het olieconcern, betreffende de herwaardering van de reserves. Shell stelt mede daarom de publicatie van het jaarverslag uit tot eind mei. Shell zegt vanwege 'voortgaand technisch onderzoek en het werk dat nodig is om op juiste wijze de informatie gerelateerd aan de reserves uit eerdere jaren weer te kunnen geven.' Later zal het bedrijf aangeven wanneer het rapport dan wel uitkomt. Ook kondigde het concern aan dat het de reserves per eind 2002 met nog eens 250 miljoen vaten verlaagd. In januari kondigde Shell al een verlaging van twintig procent van de reserves aan. De verlaging zou na onderzoek nu uitkomen op 4,1 miljard vaten. Tijdens de afronding van de gegevens over de reserves over 2003, kwamen twijfels over het volume van de bewezen reserves in het Ormen Lange veld in Noorwegen op. Na onderzoek bleek dat 250 miljoen vaten voorbarig waren opgenomen in de boeken, waarvan een gedeelte uit het Ormen Lange veld. De verwachting is dat deze herwaardering een invloed van ongeveer twintig miljoen dollar op de inkomsten heeft. Shell is nu bezig de resultaten van het onderzoek te waarderen en bekijkt ook de rest van haar olievelden. De verwachting is dat dit onderzoek eind april is afgerond. Ryder Scott, dat was ingehuurd om een snelle review te doen, heeft nu zestig procent van de wereldwijde bewezen reserves van Shell bekeken. Ongeveer 95 procent van de volumes in deze hercategorisatie hebben betrekking op eerder geboekte bewezen reserves.
De getallen zoals ze er nu zijn, zijn volgens Shell dan ook voorbarig. Cijfers over het vierde kwartaal worden 29 april verwacht. De jaarvergadering van Shell zal op 28 juni van dit jaar worden gehouden. Het bedrijf zal ook de dividenten pas in mei aan de aandeelhouders uitkeren.
Verder meldde Shell dat de 'governance' van het bedrijf, inclusief samenstelling van en de operaties van het bestuur van de houdstermaatschappijen, onderwerp van onderzoek is. Het is de intentie dat de uitkomsten van het onderzoek publiek gemaakt zullen worden en dat dit proces op de jaarvergadering van 2005 afgerond kan worden.
Ook zal er een non-executive Chairman voor Shell Transport & Trading worden benoemd, een grotere transparantie van de beloningen worden nagestreefd en een breder referentiekader voor het Group Audit Committee. Dit in het kader de Sarbanes-Oxley Act in de VS, de Code Tabaksblatt in Nederland en de Higgs Code in het VK.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.