nieuws

Shell wil terugkeer naar Indonesië

Publicatie

29 sep 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

DEN HAAG – Shell maakt zich op voor een terugkeer naar Indonesië. In dat land gaan binnenkort tien nieuwe olieconcessies onder de hamer. Shell wil graag investeren in Indonesië.
Shell-topman Jeroen van der Veer besprak de wens van het olieconcern eerder deze maand in Wenen persoonlijk met de Indonesische minister van Olie, Purnomo Yusgiantoro. De ontmoeting vond plaats in de coulissen van het overleg van de Organisatie van Olie- Exporterende Landen (OPEC), waarvan de Indonesische bewindsman tevens president is. Minister Purnomo bevestigt het gesprek desgevraagd.
Het overleg volgde op een eerste inventarisatie van de Indonesische olievelden door Shell en vijf andere geïnteresseerde olieconcerns. Deze waren daartoe eind augustus op Bali bijeengekomen voor een tweedaags informatieprogramma door de Indonesische overheid. De andere oliebedrijven kwamen uit Australië, Canada, Pakistan en de VS. Indonesië heeft momenteel tien nieuwe concessies in de aanbieding voor exploratie. Of Shell een of meer van deze oliekavels in de wacht sleept, liet de Indonesische minister in het midden. Over twee of drie weken wordt bekend aan wie de concessies worden toegekend. Bedragen zijn niet bekend gemaakt, maar met dergelijke projecten zijn over het algemeen miljarden dollars gemoeid.
Shell liet gisteren weten niet in staat te zijn commentaar op de kwestie te geven. Shell verliet Indonesië in de jaren negentig met de staart tussen de benen. Volgens geruchten keerde de oliegigant zijn geboorteland de rug toe nadat de familie Soeharto een ongebruikelijk groot aandeel had opgeëist van een geplande miljardeninvestering voor de kust van Zuid-Java. In Shell-kringen wordt gefluisterd dat hooghartigheid aan de zijde van het olieconcern destijds had bijgedragen aan de hoge eisen van de clan rond de vroegere Indonesische dictator.
Indonesië schreeuwt nu om nieuwe investeringen in de oliesector. Het Zuidoost-Aziatische land kampt met een staatsschuld van ruim 120 miljard dollar (goed voor een dikke zestig procent van het bruto nationaal product) en kan extra inkomsten dus goed gebruiken. De Indonesische olieproductie bedraagt nu 996.000 vaten per dag.
De wortels van hetolieconcern liggen in Indonesië, waar in 1890 na de eerste olievondsten op Sumatra, een paar jaar eerder, de Koninklijke Maatschappij tot Exploitatie van Petroleumbronnen in Nederlands-Indie werd opgericht. In de hoogtijdagen had dit oliebedrijf concessies op Java, Sumatra en Borneo.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.