nieuws

Sibneft krijgt belastingaanslag van een miljard dollar

Publicatie

3 apr 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MOSKOU – De Russische belastingdienst heeft de Russische oliemaatschappij Sibneft onverwachts een vordering gestuurd van 1 miljard dollar. Het Kremlin voert hiermee de druk op de in het defensief gedrongen oligarchen nog verder op. De fiscus beschuldigt Sibneft – eigendom van oligarch Roman Abramovitsj – ervan gedurende de jaren 2000 en 2001 op grote schaal de belasting te hebben ontdoken. Maar volgens een woordvoerder van de op drie na grootste oliemaatschappij van Rusland heeft het bedrijf volledig in overeenstemming met de wet gehandeld.
Net als alle andere grote Russische bedrijven maakte ook Sibneft de afgelopen jaren op grote schaal gebruik van de mazen in de Russische wet om de belastingafdracht te minimaliseren. Door de inzet van dochterbedrijven in bepaalde afgelegen regio's met een milder belastingklimaat kon het op legale wijze het af te dragen belastingpercentage drastisch verlagen. Inmiddels heeft de regering maatregelen genomen om deze zwakke schakel in de Russische wetgeving te repareren. Tegelijkertijd probeert ze op dubieuze en agressieve wijze de misgelopen miljarden alsnog binnen te halen. Daarbij richt ze zich vooral op bedrijven die slecht liggen bij de autoriteiten. Er bestaat onder politieke waarnemers geen enkele twijfel over dat het Kremlin de belastingproblematiek aangrijpt om de invloed van de oligarchen terug te brengen.
Het eerste slachtoffer hiervan was 's lands grootste oliemaatschappij Yukos. Vorig najaar beschuldigde de fiscus het concern ervan over de periode 1998-2003 meer dan vijf miljard dollar aan belastingen hebben ontdoken. Dit leidde mede tot de arrestatie van ceo Michail Chodorkovski. De werkelijke reden van zijn arrestatie zou echter zijn openlijke inmenging in de Russische politiek zijn geweest. Chodorkovski financierde onder meer liberale oppositiepartijen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen en wilde een gooi te doen naar het Russische presidentschap. Abramovitsj, na Chodorkovski Ruslands rijkste zakenman, zou het Kremlin vooral irriteren vanwege zijn 'ambitieuze tijdverdrijf'. Hij kocht vorig jaar voor een slordige 360 miljoen dollar de Engelse voetbalclub Chelsea.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.