HomeArchiefSiemens Gamesa test elektrothermisch energieopslagsysteem

Siemens Gamesa test elektrothermisch energieopslagsysteem

Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) opende zijn elektrisch thermisch energieopslagsysteem (ETES). De innovatieve opslagtechnologie kan grote hoeveelheden energie kosteneffectief opslaan en ontkoppelt daarmee de elektriciteitsopwekking en het gebruik.

De warmteopslagfaciliteit, die SiemensGamesa in Hamburg-Altenwerder ceremonieel opende, bevat ongeveer duizend ton vulkanisch gesteente als opslagmedium voor energie. Elektrische energie voedt de batterij dat een weerstandsverwarmer en een ventilator omzetten in hete lucht. Die lucht verwarmt het gesteente tot een temperatuur van 750 graden Celsius. Wanneer de elektriciteitsvraag stijgt, gebruikt ETES een stoomturbine voor de (her)elektrificatie van de opgeslagen energie. De ETES-proefinstallatie kan een week lang tot 130 megawattuur aan thermische energie opslaan. Bovendien blijft de opslagcapaciteit van het systeem constant gedurende de laadcycli.

Testen

Siemens Gamesa test eerst de toegevoegde waarde van de batterij in het energiesysteem. Ook zullen de nodige testen worden uitgevoerd op de fysieke warmteopslag. Mocht dit succesvol blijken, dan wil het bedrijf haar opslagtechnologie in commerciƫle projecten gebruiken. Daarvoor moet het de opslagcapaciteit wel opschalen. Het doel is om in de nabije toekomst energie op te slaan in de range van enkele.

Centrales ombouwen

Door gebruik te maken van standaardcomponenten is het mogelijk om buiten gebruik gestelde conventionele centrales om te zetten in groene opslagfaciliteiten. Hamburg Energie is verantwoordelijk voor het vermarkten van de opgeslagen energie op de elektriciteitsmarkt. De energieleverancier ontwikkelt zeer flexibele platforms voor digitale besturingssystemen voor virtuele energiecentrales.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl