HomeTransitieWind- en zonne-energieSif investeert 328 miljoen euro in fabriek voor windmolenfunderingen Maasvlakte 2
Uitbreiding SIF Maasvlakte 2

Sif investeert 328 miljoen euro in fabriek voor windmolenfunderingen Maasvlakte 2

Sif gaat in op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam de grootste fabriek voor monopile funderingen voor offshore windmolens ter wereld bouwen. Het bedrijf heeft de definitieve investeringsbeslissing hiervoor genomen. Met de bouw is een investering van 328 miljoen euro gemoeid. Het is de bedoeling dat de bouw in april van dit jaar begint.

Met de nieuwe fabriek komt het totale volume van de productie van Sif op 500 kiloton, dat is nu nog 220 kiloton. Dit betekent dat Sif in totaal jaarlijks 200 XXXL monopiles met een diameter van 11 meter en een gewicht van 2500 ton kan produceren. De fabriek wordt zo ingericht dat ook grotere diameters kunnen worden gemaakt. De nieuwe fabriek komt op de bestaande site van Sif, een terrein van 62 hectare op de Tweede Maasvlakte.

Sif verwacht dat ze de plant in de eerste helft van 2025 kan opleveren. Het bedrijf schat dat de EBITDA in 2025 op 135 miljoen euro kan uitkomen en in 2026 tot 160 miljoen euro kan oplopen dankzij de nieuwe productiefaciliteit. Sif schat de terugverdientijd van de investering op 3 tot 4 jaar. Het bedrijf zegt 200 extra werknemers nodig te hebben voor de nieuwe fabriek.

Launching customers

De eerste klanten hebben al getekend om monopilefunderingen af te nemen. Eén van hen is de Shell/Eneco joint venture Ecowende. Ecowende zal 348 kiloton producten afnemen. In totaal komt het aantal orders hiermee op 662 kiloton. Daarnaast heeft Sif een overeenkomst met Equinor, dat capaciteit gereserveerd heeft.

Een deel van de nieuwe fabriek wordt gefinancierd door de launching customers: 50 miljoen euro in equity afkomstig van Equinor en 50 miljoen euro door uitgifte van aandelen. 40 miljoen euro wordt bekostigd door operationele leningen en 81 miljoen euro komt voor rekening van een termijnlening van Invest-NL en een consortium commerciële banken. Het resterende bedrag is afkomstig van Sif zelf.

Sif wacht nog wel op de ‘Omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen’, maar alle procedures lopen volgens plan, aldus de onderneming.

Beeld: Sif

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl