nieuws

Sjanghai hervat handel in brandstofderivaten

Publicatie

25 aug 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

PEKING – Vandaag wordt op de Shanghai Futures Exchange (SFE) de handel in termijncontracten op brandstofprijzen hervat. De handel werd in 1993 opgestart maar al na twee jaar stilgelegd. Ook de handel in andere termijncontracten werd in 1995 stopgezet omdat er te veel werd gespeculeerd.
De beurs biedt termijncontracten op brandstofprijzen voor de eerste acht maanden van volgend jaar, met uitzondering van februari, wanneer de handel vanwege het Chinese nieuwjaar twee weken zal worden stilgelegd.
Als onderliggende waarde voor de derivaten wordt voorlopig alleen stookolie gebruikt voor elektriciteitsopwekking en voor raffinage tot diesel. De Shanghai Futures Exchange wordt een concurrent van Singapore, waar bedrijven als Sinochem en China Aviation Oil tot nu toe contracten verhandelden.
Tweehonderd leden van de beurs krijgen het recht de termijncontracten te verhandelen. Het gaat vooral om handelshuizen en grote petrochemische bedrijven. China hoopt dankzij de termijnhandel de prijszetting op de internationale markt mee te kunnen beïnvloeden.
De termijnmarkt reserveerde in de provincie Guangdong vijf tanks voor de opslag van in totaal 38 duizend kubieke meter brandstof. Termijnmarkten in Sjanghai, Dalian en Zhengzhou verhandelen termijncontracten op koper, aluminium, rubber, sojabonen, sojameel, tarwe en katoen.
China is de derde grootste importeur van ruwe olie en de snelstgroeiende energiemarkt ter wereld. In de eerste jaarhelft voerde het land 70,63 miljoen ton in, een stijging met 39,5 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2003. Angola is China's belangrijkste leverancier van ruwe olie, gevolgd door Saudi-Arabië, Iran en Oman. Volgens het Internationaal Energieagentschap is er in China dit jaar vraag naar 6,34 miljoen vaten per dag. Dat is een stijging met vijftien procent ten opzichte van verleden jaar.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.