HomeArchiefSloop en sanering Aluchemie kan beginnen
Sloop en sanering Aluchemie kan beginnen

Sloop en sanering Aluchemie kan beginnen

Nu Aluchemie haar deuren definitief heeft gesloten, kan de sloop en de sanering van de site in de Botlek beginnen. Het is de bedoeling dat het terrein helemaal terug naar greenfield wordt getransformeerd, zoals het was toen Aluchemie er in 1962 begon.

De locatie beslaat een oppervlakte van ongeveer veertig voetbalvelden, met daarop en eronder installaties, ovens en infrastructuur. Aluchemie produceerde er ruim vijftig jaar koolstofanodes voor de aluminiumindustrie, met onder andere drie productielijnen, vier vormmachines en zeven ovens.

Het bedrijf is eigendom van de Brits-Australische mijnbouwgroep Rio Tinto en de Noorse stroom- en aluminiumproducent Hydro. Een wereldwijde overcapaciteit aan aluminium zette de prijzen al een poosje onder druk. De eigenaren moesten begin vorig jaar een beslissing nemen: verkoop van Aluchemie, investeren of sluiten. Het werd sluiting per 31 december 2021.

Herbestemming

De sloop en sanering van het terrein verloopt in verschillende stappen. Eerst worden de gebouwen gesloopt, daarna wordt de infrastructuur uit de grond verwijderd en tot slot wordt de bodem gereinigd. De ambitie bij het sloopproces is om zoveel mogelijk van het oude materiaal te recyclen.

Naar verwachting gaat de sloop en de sanering zo’n twee jaar duren. Aluchemie streeft ernaar de locatie eind 2024 schoon terug op te leveren aan het Havenbedrijf Rotterdam. TAUW ondersteunt het bedrijf in de transformatie van het terrein naar een greenfield.

Het is nu nog onduidelijk welke bestemming het terrein over twee jaar krijgt. De verwachting is echter dat het snel een herbestemming krijgt omdat het productieproces van Aluchemie een grote milieu- en stikstofruimte had, die nu vrijkomt.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl