HomeTransitieWind- en zonne-energieSolar Duck haalt 15 miljoen euro op voor verdere ontwikkeling offshore zonne-energie
Solar Duck & Investors

Solar Duck haalt 15 miljoen euro op voor verdere ontwikkeling offshore zonne-energie

SolarDuck, ontwikkelaar van drijvende zonne-energiesystemen op zee, heeft in een nieuwe financieringsronde 15 miljoen euro opgehaald. Hiermee zal het bedrijf de eerste commerciële projecten verder gaan ontwikkelen. Het bedrijf heeft als doel om in 2030 meer dan 1 GW aan zonne-energie op zee te installeren.

De financiering is verstrekt door zowel bestaande als nieuwe investeerders. Een internationaal consortium van Katapult Ocean, Green Tower, Energy Transition Fund Rotterdam en Invest-NL ondersteunen SolarDuck. Het bedrijf gebruikt de financiering om de technologie verder te optimaliseren en verder te internationaliseren.

OranjeWind

De technologie van SolarDuck kan worden ingezet in regio’s met weinig wind, maar veel zon, als ‘stand-alone’ drijvende zonneparken op zee. Daarnaast kan de SolarDuck-technologie gecombineerd worden met offshore wind, zoals zal worden toegepast op de Nederlandse Noordzee. Het bedrijf heeft inmiddels een pijplijn van meer dan 3,5 GWp en heeft de eerste projecten al gecontracteerd. Zo werkt het onder andere aan een 5MW project dat het zal installeren in het Nederlandse offshore windpark OranjeWind in samenwerking met RWE. Als dit klaar is, zal dit het grootste drijvende zonnepark ter wereld zijn.

Azië

Daarnaast levert SolarDuck het allereerste offshore drijvende zonnepark van Japan. De onderneming installeert dit met een lokale partner in de baai van Tokio. Samen met TNB Renewables ontwikkelt het bedrijf tevens een project in Maleisië. Voorafgaand aan deze projecten lanceert SolarDuck begin volgend jaar haar offshore demonstratieproject ‘Merganser’. Het bedrijf realiseert dit project in de Nederlandse Noordzee.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl