HomeArchiefSpectaculaire stijging aantal studenten Chemische Procestechnieken

Spectaculaire stijging aantal studenten Chemische Procestechnieken

De Belgische STEM-studierichting Chemische Procestechnieken in het 7de jaar technisch secundair onderwijs (TSO) breekt dit schooljaar alle records. Met 221 studenten ligt het inschrijvingsaantal 34 procent hoger dan vorig schooljaar en in vergelijking met tien jaar geleden gaat het zelfs om meer dan een verviervoudiging.

Chemische Procestechnieken is een eenjarige praktijkgerichte studie die jongeren voorbereidt op de job van procesoperator, een veelgevraagd profiel in de chemie- en farma-industrie. Deze zeer specifieke opleiding wordt intussen door tien scholen in Vlaanderen aangeboden. De Se-n-Se-studierichting Chemische Procestechnieken – Se-n-Se staat voor Secundair na Secundair of het vroegere 7de jaar TSO – was in september 2016 een van de zeven studierichtingen in Vlaanderen die als eerste gestart zijn met duaal leren. Zo ontwikkelen leerlingen vaardigheden op school en krijgen ze de kans om al doende te leren op de werkvloer in een hoogtechnologische en realistische werkomgeving.

Het aantal leerlingen dat binnen de opleiding voor duaal leren kiest, zit fors in de lift. Duaal leren is een praktijkgerichte onderwijsvorm waarbij de helft van de lestijd plaatsvindt in een bedrijf. De duale leerlingen zijn dit jaar met 113. Een stijging van maar liefst 71 procent tegenover de 66 leerlingen vorig schooljaar. Het gaat om voorlopige cijfers omdat de inschrijvingsperiode in bepaalde scholen nog niet is afgesloten.

Delen:
Author