HomeTransitieStatkraft onderzoekt groene waterstofproductie in Den Helder
Statkraft Den Helder akkoord

Statkraft onderzoekt groene waterstofproductie in Den Helder

De Noorse energieproducent Statkraft gaat de ontwikkeling van een elektrolyser in de Port of Den Helder onderzoeken in het kader van het groene waterstofproject Zephyros. Dit zou de eerste elektrolyser in Nederland worden voor het Noorse bedrijf. Uiteindelijk wil Statkraft er ongeveer 15 tot 20 duizend ton groene waterstof per jaar produceren.

Het project Zephyros richt zich op het gebruik van groene waterstof in de maritieme sector. Hier komt de naam Zephyros vandaan, die staat voor ‘Zero Emission in the Port of Den Helder, by using Hydrogen for transport over road and Wadden Sea’. De elektrolyser gaat waterstof produceren voor zowel lokale als nationale afnemers.

In de eerste fase van het project zal Statkraft een elektrolyse-capaciteit van 1 tot 2 MW installeren. Hiermee kan het 100 tot 200 ton groene waterstof per jaar produceren. Het bedrijf wil deze elektrolyser in 2026 realiseren. In een volgende fase wil het bedrijf de capaciteit opvoeren.

Het Zephyros-project is een initiatief van Port of Den Helder, TotalEnergies, Engie en DAMEN. Het doel van het project is om een volledig groene waterstofketen in de haven van Den Helder te realiseren.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl