HomeArchiefStikstofbeleid vertraagt projecten Rotterdamse haven

Stikstofbeleid vertraagt projecten Rotterdamse haven

Alle projecten op het gebied van havenontwikkeling in de Rotterdamse haven worden in een bepaalde mate vertraagd doordat er een streep is gezet door het huidige stikstofbeleid.

Onlangs oordeelde de Raad van State dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet langer mag worden gebruikt als basis voor het verlenen van vergunningen. De PAS zou de natuur onvoldoende beschermen. Het besluit heeft grote gevolgen voor de bouw van nieuwe industrie, wegen, huizen en bijvoorbeeld boerderijen. Projecten kunnen niet doorgaan of lopen vertraging op.

Alternatief

Voor de Rotterdamse haven resulteert het besluit in vertragingen van projecten en extra kosten laat een woordvoerder weten. Het bedrijf onderzoekt momenteel nog welke projecten en bedrijven er precies vertraging door oplopen. ‘Wij dreigen opdrachten te verliezen door het stikstofbeleid’, zegt de woordvoerder. ‘Projecten moeten worden uitgesteld of bedrijven blazen een project af omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn. We hopen dat de overheid op korte termijn duidelijkheid geeft over alternatieven anders blijven er allerlei investeringen in de ijskast liggen. Dat zou jammer zijn.’

Fnuikend

Op de website van Havenbedrijf Rotterdam liet COO Ronald Paul al eerder weten dat hij de maatregel fnuikend vindt voor het vestigingsklimaat in de Rotterdamse haven en de voortgang van de energietransitie. ‘Er dient snel een alternatief te komen die ook de belangen van de Nederlandse havens en industrie behartigt.’

Volgens de woordvoerder is het voor de petrochemische industrie moeilijk om nog grote verbeteringen aan te brengen in het verlagen van de stikstofemissie. De afgelopen decennia is namelijk al veel gedaan om deze te reduceren.

Wij onderzoeken momenteel de gevolgen van het stikstofbeleid voor de industrie. Meer informatie volgt op onze website en in onze magazines.

Delen:
Author