HomeArchiefStikstofinstallatie Wieringermeer in gebruik genomen

Stikstofinstallatie Wieringermeer in gebruik genomen

Gasunie zette de volgende stap in de afbouw van het Groningenveld. De stikstofinstallatie in Wieringermeer levert voor het eerst stikstof waarmee de gastransporteur hoogcalorisch gas naar Groningenkwaliteit degradeert.

Gasunie kan het laagcalorische Groningengas niet zomaar één op één vervangen. De meeste bronnen, zoals het Russische gas uit de Nortstream verbinding, zijn hoogcalorisch. Om de gasproductie in Groningen terug te brengen, moet het hoogcalorische gas een downgrade krijgen. Dat gebeurt met stikstof. Zodra de afbouw van het gasgebouw vorm kreeg, besloot Gasunie te investeren in extra stikstofcapaciteit.

 

Investeringen

De eerste investering is een uitbreiding van een bestaande installatie in Wieringermeer. Daarmee is de stikstofcapaciteit verhoogd met 80.000 kuub per uur. In zuidbroek bouwt Gasunie een geheel nieuwe installatie in Zuidbroek die  in 2022 nog eens 180.000 kuub per uur extra stikstof kan produceren. Naast deze stikstoffabrieken staat er ook nog een in Ommen. Ook het hoogcalorische gas van de Gate Terminal kan met stikstof uit een locale installatie naar Groningenkwaliteit worden omgezet.

Extra Groningengas

Met de huidige uitbreiding kan Gasunie een extra vijf miljard kuub hoogcalorisch gas omzetten in Groningenkwaliteit. In 2022 komt daar nog eens zeven miljard kuub bij. Volgens Gasunie kan de productie van het Groningenveld dan terug naar nul.

Megaklus

Volgens woordvoerder Michiel Bal van Gasunie was het een megaklus om de werkzaamheden op tijd af te krijgen. ‘Aannemers en collega’s hebben hier de afgelopen maanden met man en macht gewerkt om de uitbreiding voor 1 januari af te krijgen. Hierdoor kan er komend jaar vijf miljard aan Gronings gas worden bespaard. De minister had dat al ingecalculeerd, maar het was een enorme uitdaging om het ook daadwerkelijk te realiseren. Dat het is gelukt, is een groot compliment waard aan alle betrokkenen.’

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl