HomeArchiefStoel van materiaal dat CO2 opneemt

Stoel van materiaal dat CO2 opneemt

Tijdens een zoektocht naar een biobrandstof vanuit biologisch afvalmateriaal ontwikkelden twee onderzoekers per ongeluk een kleverige massa die een uniek hars bleek te zijn. Deze hars samen met hennepvezels is nu de basis van een nieuw materiaal waarmee de Drentse meubelfabrikant VepaDrentea stoelen maakt.

Het unieke biomateriaal is ontwikkeld door Plantics. Om van het biomateriaal een hoogwaardige stoelkuip te maken is door Plantics en VepaDrentea twee jaar intensief samengewerkt. De vezels uit de hennep dienen als grondstof om de zitkuip van de stoel te maken. Het voordeel van hennep is dat het groeit zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen, nauwelijks water nodig heeft en het in Nederland wordt verbouwd. Daarnaast is hennep sterk en neemt het CO2 op. Hierdoor heeft de productie van de stoel een negatieve CO2-voetafdruk. Als bindmiddel is de biologische hars gebruikt.

De stoelen en barkrukken van het nieuwe materiaal wordenin Nederland geproduceerd. De onderstellen bestaan uit recyclebaar staal of PEFC-gecertificeerd hout. Het internationale PEFC keurmerk garandeert dat hout- en papierproducten afkomstig zijn uit een duurzaam beheerd bos en dat het bos in stand blijft. De onderdelen van de stoel zijn zo ontworpen dat ze na gebruik eenvoudig van elkaar gescheiden en kunnen worden hergebruikt.

Delen:
Author