HomeArchiefSweco ontwerpt groene waterstoffabrieken in North Sea Port

Sweco ontwerpt groene waterstoffabrieken in North Sea Port

Sweco ontwerpt in opdracht van VOLTH2 twee groene waterstoffabrieken in het havengebied van North Sea Port. Deze 25 megawatt waterstofelektrolyse-installaties kunnen binnen enkele jaren miljoenen kilo’s waterstof produceren via windenergie.

Voor de bouw wordt gebruik gemaakt van technologie die al succesvol is toegepast in de industrie en die bij diverse leveranciers te verkrijgen is. Via de integratie van opslag van waterstof kunnen lokale tankstations ook worden bevoorraad. De groene waterstoffabriek is door haar ontwerp uitbreidbaar tot 100 megawatt met een potentiële productie van circa 15 miljoen kilogram groene waterstof per jaar. Sweco is in de eerste projectfase verantwoordelijk voor het volledige ontwerp, de benodigde vergunningen en de subsidies. Met een internationaal team van Belgische en Nederlandse specialisten kan Sweco het totale project integraal uitvoeren.

VoltH2 is een privaat bedrijf. Vorig jaar werd bekend dat het een samenwerkingsovereenkomst getekend heeft met Nort Sea Port ter voorbereiding van een langetermijnconcessiecontract voor een industrieel perceel van 27.950 vierkante meter in Vlissingen. De locatie bevindt zich naast de bestaande Sloe-gascentrale en dicht bij andere belangrijke industriële bedrijven die in de toekomst ook groene waterstof gaan gebruiken. De investering voor de eerste fase is begroot op 35 miljoen euro, de jaren daarna loopt die op tot meer dan 100 miljoen euro.

 

Delen:
Author