HomeTransitieTata steekt 65 miljoen in ontwerp CO2-arme staalfabriek
Tata Steel IJmuiden

Tata steekt 65 miljoen in ontwerp CO2-arme staalfabriek

Staalconcern Tata Steel steekt 65 miljoen euro in het ontwerp van een nieuwe staalfabriek waarin waterstof steenkool vervangt als brandstof. Daarvoor heeft het bedrijf contracten afgesloten met drie engineeringsbedrijven, McDermott, Danieli en Hatch, die verschillende delen van het ontwerp op zich nemen. 

De partijen gaan zich onder meer richten op het technisch ontwerp van nieuwe fabrieken voor staalproductie en het plaatsen van elektrische ovens die aan de fabrieken worden gekoppeld. Het ontwerp van de elektrische ovens komt van het Canadese Hatch. Het Italiaanse Danieli wordt verantwoordelijk voor de techniek ‘direct reduced iron’. Daarbij wordt ijzererts gereduceerd met waterstof of aardgas in plaats van kolen. Het gereduceerde ijzer wordt daarna met toevoeging van koolstof in een elektrische oven verwerkt tot vloeibaar ruwijzer.

Ambitie

Tata Steel kondigde vorig jaar aan dat het de hoogovens in fases gaat vervangen door deze moderne technologie. De nieuwe fabrieken worden tussen de bestaande fabrieken gebouwd. Tata sprak al eerder de ambitie uit dat het voor 2045 CO2-neutraal wil zijn en al voor 2030 tussen de 35 en 40 procent minder CO2 wil uitstoten. De onderneming staat onder grote maatschappelijke druk om klimaatneutraler staal te maken, vooral omdat het bedrijf een van de grootste vervuilers in Nederland is.

Productie waterstof

Voor de toekomstige toelevering van groene waterstof zijn er ook inmiddels plannen. Zo wil producent van groene waterstof HyCC een fabriek van 100 megawatt bouwen op het terrein van Tata Steel, om tot 15.500 ton groene waterstof per jaar en zuurstof te produceren. De installatie komt naast een geplande aanlandingsplaats voor de windparken ‘Hollandse Kust’, met een totaal vermogen van 2,1 gigawatt. Overigens zal dat bij lange na niet genoeg zijn voor de plannen van Tata. Er zal een veel grotere toevoer van emissieloos waterstof nodig zijn om de ambities van Tata waar te maken.

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl